Прочитај ми чланак

ЕУ УПОЗОРИЛА ВЛАСТ: Откуцава сат… Владајућа коалиција да више не губи време

0

Шефица делегације у Парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија Тања Фајон навела је да су током дијалога добили нове предлоге од политичких актера у Србији.

У згради Народне скупштине у Београду одржан је други међустраначки дијалог уз посредовање Европског парламента на којем је процењено шта је остварено од октобарског дијалога и апеловано на пуно спровођење преузетих обавеза, као и да се предложе додатне иницијативе за унапређење услова за одржавање парламентарних избора, у складу са препорукама из извештаја Европске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а.

Политичке групе које су учествовале у међустраначком дијалогу препознале су напредак остварен у погледу обуке службеника који раде на Јединственом бирачком списку и на новом интернет сајту за информисање грађана о бирачком списку, наводи се у заједничком саопштењу делегације Европског парламента и председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

Током међустраначког дијалога констатовано је да је Отворени састанак на тему улоге и рада РЕМ-а био организован у Народној скупштини и апеловано је да се хитно предузму конкретне активности у складу са разлозима за забринутост у погледу општег медијског окружења који су изнети на састанку, додаје се у саопштењу.

Наводи се и да је током дијалога закључено да су приоритет важност именовања свих чланства РЕМ, укључујући формулу „3 + 1“ и гарантовање фер приступа јавним емитерима, као и њихово фер извештавање.

Током дијалога су позване све државне институције да испуне обавезе из својих надлежности и да у свом раду примењују највише стандарде транспарентности.

Након међустраначког дијалога, председница парламента Маја Гојковић истакла је важност парламента као места за разговор о важним реформама које су неопходне за унапређење услова за одржавање парламентарних избора, наводи се су саопштнеју.

„Захваљујем се на подршци Европског парламента у посредовању у међустраначком дијалогу о изборним условима, као и на дугорочној посвећености раду са Народном скупштином на агенди приступања Србије Европској унији“, поручила је Гојковић.

Стални известилац Европског парламента за Србију Владмир Биличик изјавио је да је остварен ограничен напредак од прве рунде међустраначког дијалога.

„Владајућа већина и опозција морају да предузму корак напред – да се помере од својих почетних ставова. Чули смо стварне фрустрације у вези са недостатком поверења и да ће бити потребно да се нешто значајно уради да би се изградило поверење у цео политички спектар и показало грађанима да се улажу стварни напори у циљу унапређења услова пре избора“, навео је Билчик.

Додао је да је на „продуктивном састанку са председником Вучићем“, договорено да се изаберу „3+1“ нова члана РЕМ, да се усвоји нови пропис заснован на најбољој европској пракси за јавне емитере како би се обезбедио фер приступ и извештавање током изборне кампање, и да се успостави Надзорни одбор у Народној скупштини који би пратио спровођење свих обавеза које се односе на изборе.

„Ови кораци и обавезе из Закључака са међустраначког дијалога треба да се остваре пре наше наредне рунде дијалога“, истакао је известилац Европског парламента.

Шефица делегације у Парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија Тања Фајон навела је да су током дијалога добили неке нове предлоге од свих актера.

„Али сат откуцава… Позивамо владајућу коалицију да више не губи време на дискусију и да почне са спровођењем. Да би ово било успешно, позивамо опозицију да се врати у парламент и укључи у дијалог како би им владајућа коалиција одговарала за испуњавање својих обавеза“, поручила је Тања Фајон.