Прочитај ми чланак

ЕУ пројекат Велике Албаније

0

 

Албанија, Косово, Македонија и Црна Гора треба да удруже снаге и створе нову, трајну структуру сарадње како би унапредили политичке и економске односе и убрзале улазак у ЕУ, оцењено је у тексту објављеном на порталу ЕУобсервер.

Шта се крије иза иницијативе о „регионалној сарадњи и бржем приступу ЕУ“? Пре свега, гурање Велике Албаније на мала врата, јер би на овај начин створена регија без граница у којој су управо Албанци убедљиво најбројније становништво.

Други разлог је притисак на Србију, уколико се одлучи да свој спољнополитички курс са Брисела окрене према Москви. Kонкретне последице оваквог су очигледне: дефинитивно одвајање некадашњих српских простора од матице Србије и снажније повезивање ка Албанији, као прелазно решење до правог циља: стварања Велике Албаније.

Свесни да пројекат може код суседа да изазове оправдане сумње у велику шиптарску државу, предлагачи напомињу да је важно убедити светску јавност како није реч о покушају стварања Велике Албаније, већ жеља да се формира „балкански бенелукс“, тржиште за осам милиона становника са слободним протоком роба, услуга, капитала и људи које би доносило добробит, уместо да се само чека на приступ ЕУ. Још додају да иако је план амбициозан, нема времена за губљење – јер је људима потребан разлог да остану у својој земљи, уместо да срећу траже у иностранству.

Аутори текста и иницијативе Гантер Фелингер и Екрем Краснићи, овим предлогом само јавно износе оно што водеће европске земље, у оквиру ЕУ, прижељкују да виде на Балкану: неку врсту резервата за домаће балканско становништво и надолазећу емиграцију из пре свега исламских земаља.

Оваква „мини-унија“ послужила би и као локација за пресељење европске прљаве, загађивачке индустрије са јефтином радном снагом. Такође, био би то и рај за свет криминала у спрези са колонијалним владама, што је већ сада случај, како у окупираној српској покрајини Космету, тако и у Црној Гори.

Остаје само да се види да ли су колонијална политичка руководства Црне Горе и Македоније баш толико моћне да погазе већинску вољу својих народа и државу угурају у албанску замку.

Д. Златановић