Прочитај ми чланак

ЕУ подсећа Вучића да не може да буде политички неутралан

0

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да ЕУ не доводи у питање војну неутралност Србије, али је политичка неутралност нешто друго и додао да Србија на европском путу треба да се приближи политици Уније.

„Не доводимо у питање војну неутралност Србије, али је политичка неутралност нешто друго. Србија на европском путу треба да се приближи политици ЕУ, која није политички неутрална“, рекао је Фабрици, а преноси вечерас Радио слободна Европа (РСЕ).

Фабрици је на међународној конференцији „Београдска НАТО недеља – то смо ми“, коју организује невладин Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС), оценио и да је Алијанса кључни партнер и стуб безбедности ЕУ, који има важну улогу и на Западном Балкану.

„Србија има слободу да одлучи коме жели да се придружи, али ако хоће у ЕУ, треба да води исту спољну политику“, изјавио је Фабрици. Према његовим речима, Брисел и Београд имају „идентичне интересе“, односно да проширење за ЕУ представља улагање у демократију, напредак и безбедност, а да Србија чланство у Унији одредјује као национални приоритет.

Фабрици је рекао да је Србија, која је кандидат за чланство у ЕУ, међу првим земаљама ван ЕУ које су, како је навео, допринеле безбедносном механизму Уније.

„Србија се придружила бројним војним мисијама ван ЕУ и део је многих мировних акција. Наш разговор, наше полуге у области безбедности су успостављене“, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Према анализи невладиног ИСАЦ фонда, од 1. јануара до 30. јуна 2020. године, ЕУ је објавила 25 спољнополитичких декларација за које је од партнерских држава тражено усаглашавање, као и две за које то није тражено.

Србија се усагласила у посматраном периоду са 12 од 25 декларација, односно са 48 одсто. Поређења ради, стопа усаглашавања Србије за првих шест месеци 2019. године износила је 60 одсто.