Прочитај ми чланак

ЕУ: Дијалог се наставља и без споразума о северу Космета

0

eston1

(Бета)
Европска унија чека на подробнија, јаснија разјашњења предлога Београда и Приштине око севера Косова да би донела уобличен закључак, а дијалог ће се наставити о свим битним питањима и спровођењу договореног, и ако око севера не буде решења, рекли су званичници ЕУ у Бриселу.

Предлози које су делегације Београда и Приштине ставиле на преговарачки сто су у неким битним деловима уопштени и, како је речено, висока представница ЕУ Кетрин Ештон мора у уторак добити прецизнија образложења, да би могла дати заокруженији суд и размислити како би то могло да се унесе у извештај који ће, заједно са Европском комисијом (ЕК), поднети половином месеца Савету министара ЕУ.

Дијалог, укључујући и будуће решавање надлежности за српске општине на северу Косова, чак и ако засад не буде нагодбе, мора се наставити, да би се дошло до нормализације односа, која Београду и Приштини отвара врата бржем уграђивању у ЕУ.

И, како су то објаснили званичници упућени у ток дијалога, мора се даље радити на већ постигнутим договорима у дијалогу који се у доброј мери спроводе, а треба уложити све напоре и за договоре око телекомуникација, енергетике и несталих лица.

На питање агенције Бета да ли то значи да би, како је то обећавао и претходни посредник ЕУ Роберт Купер, дијалог обухватио и стварање правих, пре свега безбедних услова за повратак српских избеглица, питања српске имовине, дугорочна решења за заштиту српских цркава и манастира, одговор је гласио да ће се разговарати о свим битним питањима за сређивање односа Србија – Косово.

Идућег уторка ће Београд и Приштина доставити Кетрин Ештон своје „заокружене предлоге“, односно практично одлуке о томе како виде могући споразум о надлежностима српских општина на северу Косова…што би знацило да ће се тада знати да ли је дијалог две стране, уз „добре услуге ЕУ“, дао главни резултат и да ли ће онда бити и званичног потписивања споразума, односно вероватно новог састанка у Бриселу.

То је новинарима незванично речено у ЕК, а дата је и оцена да би решење требало да буде „нешто, а можда и нешто више од Ахтисаријевог плана“, ако се понуде две стране знатно приближе.

Очекује се да Београд и Приштина дају знатно прецизнија објашњења за своје досадашње предлоге и да се онда сагледа какво је „од досад понуђених елемената могуће решење уз уграђивање јасних, разрађених ставова обе стране“, при чему ће поглавито помоћи Кетрин Ештон, а требало би да то учине и Американци.