Прочитај ми чланак

ЕУ чешља Лукашенкове токове новца, Карићи умешани

0

Сајт "Еуобсервер" објавио је да председник Белорусије Александар Лукашенко има породичне везе са најмање две фирме на Кипру, док Европска унија припрема истрагу са токовима његовог новца. У питању су две кипарске компаније "Eastleigh Trading" и "Dana Holding", а ова друга се доводи у везу са познатом српском породицом Карић.

Ако се боље погледа на ове фирме, лако може да се дође до замршених финансијских веза између Никозије и Минска. Европске државе, укључујући Кипар, сложиле су се у понедељак да ће да замрзну Лукашенкова средства уколико их пронађу. Како наводе извори Еуобсервера, европске земље би у будућности могле да прошире санкције и на пословне тајкуна који су омогућили богаћење председника Белорусије.

© Sputnik / Михаил Климентјев

“Санкције имају широке легалне оквире и могли би да се односе на, буквално, хиљаде имена,” наводи извор овог медија.

Компаније “Eastleigh Trading“ и “Дана Холдинг“  баве се инвестицијана и продајом некретнина, и обе се доводе у везу са снајом председника Лукашенка, Лилиом, која је удата за његовог најстаријег сина Виктора.

Компанију “Дана Холдинг” воде чланови породице Карић, Небојша и Бојан, синови Богољуба, са којим Лукашенко има одличне везе. Када је реч о пословању фирме, поред Небојше и други чланови породице Карић учествују у њеном раду као акционири, међу којима Даница Карић Стојилковић, Јелена и Надежда Лазаревић. Њихов збирни капитал у акцијама износи 200.000 евра.

Foto:Screenshot/amazonaws

Поменута фирма, током протеклих неколико година добила је уговоре за изградњу кула лукнузних станова у Минску.

Током протеста против Лукашенка, компанија је пружала свесрдну подршку председнику Белорусије, а они су то демантовали, иако постоји документ који може да поткрепи поменуту тврдњу.

Foto:Screenshot/amazonaws

“Ова тврдњу категорички одбијамо. ‘Дана холдингс’ је добила све грађевинске дозволе на отвореном тржишту и у складу са законима Белорусије”, рекао је ПР компаније.

Лилиу је за директорку “Eastleigh Trading” именовао бивши шеф за борбу против корупције у белоруском Министарству унутрашњих послова Вјачеслав Дудкин, који је побегао из земље. Он је навео да су она и власник компаније, “белоруски тајкун”, Владимир Пефтиев користили фирму за бројне преваре.

Пефтиев је иначе 2011. стављен на листу санкција ЕУ с образложењем “да је био кључни финансијски спонзор Лукашенковог режима”.

Директорка “Eastleigh Trading” Лилиа има уметничку галерију у тржном центру у власништву фирме “Дана Холдингс”, а опозициони лидери кажу да је склона давању различитих уступака фаворизованим предузећима.

Веза између Минска, Никозије и Београда баца сумњу на неке “лавиринтне” финансијске токове између Белорусије и ЕУ. Када је реч о Кипру, ова држава има више страних инвестиција него било која друга земља ЕУ. Поједине велике белоруске компаније инвестирале су на Кипру, попут ИТ фирме Асбис, која према годишњем извештају има приходе од 1,6 милијарди евра, а чије глобално седиште је у кипарском граду Лимасолу. Друга велика фирма, “Wargaming group” има приходе од 1,3 милијарди долара. Седиште компаније је у Никозији.

Кипарско министарство финансија рекло је да нема ничега спорно у трансакцијама.

“Финансијске трансакције са Кипра у Белорусију су ограничене”, саопштено је из министарства, које је иначе одбило да каже да ли зна за неку фирму која је директно повезана са Лукашенком.