Прочитај ми чланак

ЕУ аналитичари: Београд пристао да направи договор са Приштином (Све изјаве)

0

taci-eston-dacic-v-527(Танјуг, Бета, Б92)
Београд и Приштина могли би већ сутра да постигну договор који би отворио врата европском путу обе стране, оцењују београдски и приштински аналитичари.

Одлука да, иако то није првобитно планирано, буде одржана још једна рунда дијалога премијера Србије Ивице Дачића и  Хашима Тачија, према оцени аналитичара, сугерише да је договор на дохват руке.

Информација коју је пренела агенција Ројтерс – да ће Европска комисија највероватније одложити извештај о Србији „на неколико дана“ – недвосмислено указује на то да је додељивање датума за почетак преговора Србији и даље у игри, оцењују стручњаци.

Јелко Кацин: На помолу историјски договор Београда и Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је данас да је на помолу историјски договор између Београда и Приштине и одбацио спекулације да међународно посредовање сноси део кривице за то што тај договор већ није постигнут.
Кацин који у среду подноси извештај Европском парламенту о напретку Србије на европском путу, сматра да би договор две стране имао значај за Балкан попут оног који је својевремено имао престанак Хладног рата за свет.
Коментаришући изјаву премијера Дачића да би директни преговори били боља опција и омогућили постизање споразума са Приштином, али да то не одговара одређеним страним силама, Кацин је рекао да су ЕУ и међународна заједница, односно САД и НАТО, „деценијама санирали последице договора у четири ока између политичких лидера који су делили поједине републике бивше Југославије.“
„То се више неће десити и међународна јавност очекује да, у конкретном случају, ЕУ не дозволи било какво померање граница на територији Европе,“ рекао је Кацин у интервјуу Радију Слободна Европа.
Кацин сматра да оцена да Брисел сноси део одговорности за досасдашњи неуспех преговора Београда и Приштине такође не стоји.
По њему, „све што је до сада постигнуто је успех, а не неуспјех,“ јер пре тога деценијама није било никаквих помака између Београда и Приштине.
„Још пре годину дана председник Тадић је стварао проблеме са својим назочношћу на балканским скуповима због присуства Косова. Годину дана после тога ми смо пред историјским договором,“ рекао је Кацин.
Он верује да сутра може доћи до договора Београда и Приштине, али да то зависи првенствено од преговарача.
„Верујем да до договора може доћи и у среду, али то не зависи од тога шта ја мислим него од тога какав договор ће постићи два преговарача, оба премијера уз подршку својих коалиционих партнера и опозиције и свакако уз активну подршку јавности,“ рекао је Кацин.

Кацин: Извештај Европског парламента снажна порука охрабрења Србији

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да извештај о напретку Србије у европским интеграцијама, о коме ће се у среду расправљати у Европском парламенту, представља снажну поруку охрабрења Србији, саопштено је из Кацинове канцеларије.
О извештају ће се расправљати у среду 17. априла у поподневном делу пленарне седнице ЕП у Стразбуру, а извештај ће ићи на коначно усвајање у четвртак 18. априла.
„Извештај о коме ћемо расправљати представља снажну поруку охрабрења Србији и позива Савет ЕУ да одреди датум за почетак преговора са Србијом што пре,“ навео је Кацин поводом расправе у среду.
Кацин је нагласио да упркос томе што осма рунда високо политичког дијалога између Београда и Приштине није у потпуности уродила плодом, он сматра да има простора и времена за компромис о надлежностима заједнице српских општина.
„Тај договор би представљао одлучујући корак ка нормализацији односа Београда и Приштине што је у најбољем интересу свих грађана и економског развоја Србије и Косова, па и ширег региона и ЕУ“, рекао је Кацин.

Јањић: Прихватање црвених линија Београда
Директор Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је Танјугу да су то одличне вести за Србију и протумачио да оне сугеришу и да би сутра у седишту европске интеграције могао да буде потписан споразум Београда и Приштине.

Према његовим речима, последње изјаве из Приштине показују спремност шиптарске окупаторске стране да испуни минималне услове Београда, пре свега тиме што ће одустати од захтева да се уз четири северне српске општине (Лепосавић, Звечан и Косовска Митровица и Зубин Поток) будућој заједници дода и јужна Митровица или/и и још две већински албанске општине (Вучитрн и Србица). 

„Јасно је да је одрађен велики посао на свим странама, али пре свега у Вашингтону. Најновија изјава (Агима) Чекуа, који гарантује да његове снаге неће улазити у српске енклаве, поступно јасно показује да окупаторска шиптарска влада прихвата ту црвену линију Београда“, указује Јањић и додаје да друга црвена линија, коју је истакао председник Томислав Николић, да Србија неће признати независност Косова никада није ни доведена у питање, јер то „нико није ни тражио“. 

Јањић указује и на то да инсистирање Тачија да се заједници спрских општина на КиМ на основу географског и административног значења севера у окупаторском уставу додају још три већински албанске општине, што би довело до значајне доминације албанског становништва у тој заједници, за ЕУ никада није била концепт за решавање етничког проблема на Космету. 

Он подсећа да је још 2003. године, преко УНМИК-а легализована подела са четири српске општине, које се у ужем смислу зову север Косова и на које се, на основу етнички подељеног друштва и односи концепт специјалне аутономије. 

Јањић додаје да се и након евентуалног договора сутра у Бриселу, дијалог наставља прецизирањем надлежности, а да ће од октобра технички део свакако прећи у дирекцију ЕУ за проширење код комесара Штефана Филеа. 

„Уопште није додирнуто питање енергетике, имовине, Трепче, а ту је и питање споразума о нормализацији. Мислим да ће цела ова година, можда и пролеће идуће године бити у знаку преговора. Неке оптимистичке прогнозе везују потписивање тог споразума са ирским председавањем ЕУ у новембру, што је по мени прерано, али видећемо“, навео је Јањић.

Прибићевић: Могућ датум у јуну
Бивши амбасадор у Немачкој Огњен Прибићевић не одбацује могућност да Србија добије датум у јуну. 

„Сматрам да то сигурно није искључено и да то има смисла само уколико би се нешто потписало“, рекао је Прибићевић и додао да мисли да то све и има смисла само уколико би Србија добила датум. 

Прибићевић је, међутим, додао да је велико питање колико је Приштина спремна да изађе у сусрет захтевима Београда који су, како је рекао, минимални имајући у виду шта постоји у Европи у домену аутономија и региона.

Он је подвукао да сматра да је то „минимум минимума“ који наша страна мора да брани и додао да је, уколико Приштина није спремна да изађе томе у сусрет, тешко говорити о могућности било каквог договора. 

Након потврде сутрашњег сусрета Дачића и Тачија у Бриселу, Прибићевић сматра да постоји простор за даљи договор с Приштином зато што је то у обостраном, а такође и у интересу ЕУ и САД. 

Он је оценио и да је ЕУ све мање атрактивна за Приштину, јер то подразумева и промену начина живота и модела понашања, „на шта није сигуран да су спремни“, али да су њима односи са САД и Србијом приоритет јер желе чланство у УН, нормализацију привреде са Србијом. 

Приштина је стога веома заинтересована за тај дијалог, указао је он наводећи да је Београд заинтересован јер жели да реши тај проблем и наравно да би добио датум. 

„Сматрам да постоји простор за договор“, поновио је Прибићевић и навео да Србија хоће да пре свега добије команданта полиције и да тај регион буде онај који и јесте сада, дакле регион северне Митровице и још три српске општине. 

„Потребно је да Албанци одустану од припајања јужне Митровице, да Србија добије судове и да се обезбеди да других оружаних снага нема на том терену, осим локалне полиције. То је нешто што је могуће постићи и сматрам да је само питање колико су Албанци у овом тренутку у могућности да то прихвате, непосредно, односно на мање од годину дана пред изборе“, упозорио је Прибићевић.

Шехоли: Приштина вољна да се постигне споразум
И политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли сматра да је договор могућ и наводи да би то могло да се деси до краја априла истичући да су и у Београду и Приштини свесни тога да ће, ако сада не добију датум, односно ССП, најмање шест месеци чекати другу шансу. 

Шехоли наводи да Тачи иде у Брисел и додаје да је „Приштина вољна да се постигне договор и да ће сигурно позитивно одговорити на позив Кетрин Ештон“. 

Он је објаснио да и косовски медији најављују могућност модификације ставова Приштине пре свега оних везаних за судство, полицију и просторно планирање.

Шехоли је рекао д,а ако не буде договора, не само што Србија неће добити датум, него ће бити пролонгиран Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) за Косово. 

„Као што смо и досад видели, неће бити ни победника а ни губитника и у том контексту и окупаторска власт на Космету и Србија изгубиће велики корак ка своме циљу најмање на шест месеци“, рекао је Шехоли и подсетио да су то и најавили међународни фактори у Приштини, да у случају непостизања споразума следи једна врста пролонгирања свих интегративних процеса. 

Шехоли је указао и да је према плану Мартија Ахтисарија јасно да морају бити општина севрена Косовска Митровица и још три општине – Лепосавић, Зубин Поток и Звечан и да нема спајања у једну Митровицу и назначио да окупаторска влада и Тачи не желе да излазе из Устава Косова и пакета Ахтисарија ни за друге договоре. 

„После овог сусрета сутра искрено се надам да ће, уз малу корекцију и модификацију раније предложеног, и Србија добити сигурни датум за почетак преговора са ЕУ, а Косово ССП“, рекао је Шехоли.

Морина: Веома мало информација о дијалогу
Приштинска аналитичарка Анђалуша Морина, међутим, указује да је у овом тренутку веома тешко проценити шта ће се догодити наводећи да се у Приштини све информације везане за дијалог држе у уском кругу учесника. 

„Осећај је да се није много променило, не знамо хоће ли се дијалог наставити и да ли је влада одлучила да одустане од јужне Митровице. Нејасно је и веома је мало информација на ту тему и не верујем да ико данас има идеју шта ће сутра донети“, рекла је Морина Танјугу. 

На позив Кетрин Ештон, председник Владе Србије Ивица Дачић састаће се сутра у Бриселу с косовским премијером Хашимом Тачијем, што представља нову рунду преговора Београда и Приштине.

(Б92)