Прочитај ми чланак

Ескобар: Србија да уведе санкције Русији после формирања нове Владе

0

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава (САД) за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је наду да ће се Србија придружити осталим државама Западног Балкана и увести санкције Русији након формирања нове Владе.

„Скоро све државе Западног Балкана су се усагласиле на начин да учине да Русија плати цену за то (инвазију) кроз санкције, кроз подршку Украјини и њеном народу. Надам се да ће се Србија придружити тој групи и да ће се ускладити са санкцијама када формира Владу“, рекао је Ескобар у онлајн обраћању јуче на Самиту демократије Југоисточне Европе, који је одржан у Будви.

Тема скупа, који је окупио званичнике ЕУ, САД, Велике Британије и региона била је: „Рат у Европи: Утицај на Балкану“.

Србија је једина држава у Европи која није увела санкције Русији иако се сагласила са резолуцијама Уједињених нација (УН) и декларацијама Европске уније којима се осуђује руска инвазија на Украјину, а званични Београд такав став правда „заштитом виталних интереса земље“.

Амерички изасланик за Балкан је поздравио то што су и ЕУ и НАТО поново потврдили „политику отворених врата“.

„Мислим да је важно што је ЕУ поново потврдила своју политику отворених врата. И та политика се не односи само на Украјину и друге државе под ризиком, већ нас такође подсећа да је још шест земаља у реду пре Украјине“, истакао је Ескобар.

Он је указао да су државе Западног Балкана оствариле „огроман напредак“ и „импресивне реформе“ и изразио наду да ће Европа реализовати у пракси оно што говори данас када су у питању евроаинтеграције Западног Балкана.