Прочитај ми чланак

Ескалирају сукоби међу фракцијама СНС које се међусобно не подносе

0

Политиколог Младен Мрдаљ изјавио је да је за једну толико доминантну партију, каква је Српска напредна странка, опозиција мања претња од унутрашњих фракција. Он је за новопазарски радио Сто плус казао да је приметно да у последње време ескалирају сукоби међу фракцијама СНС, "које се међусобно не подносе".

„Због тога (Александар) Вучић мора да балансира, па је најављивање парламентарних избора за 2022. годину само обећање онима из СНС који сада неће добити део колача, да ће за 16-17 месеци бити промешане карте. На тај начин ће се унутрашњи сукоби смањити или одложити“, изјавио је Мрдаљ.

© Фото : Инстаграм/будућност србије

Он је поновио да је опозиција бојкотом избора и најавом да неће на њима учествовати док се не унапреде изборни услови, себи направила „медвеђу услугу“.

„Изборни услови неће бити бољи ни 2022. године, а уколико опозиција на њима учествује онда ће ускочити себи у уста, што ће власт искористити да тврди да су избори фер и демократски. Уколико не учествују, онда ће опозиционе странке бити још више маргинализоване и потпуно небитне чиме ће се наставити тенденција ка формалној или неформалној диктатури“, казао је Мрдаљ.

Он је истакао да ће лидери санџачких Бошњака, Расим Љајић, Муамер Зукорлић и Сулејман Угљанин, уколико не буду део будуће владе Србије, бити „козметичка опозиција“.

Мрдаљ је оценио да то што Љајић неће бити министар можда значи да се „уморио од свега“ или да „није успео да нађе функционалан договор“ са председником Србије Александром Вучићем.

„Љајићева партија доминира у Новом Пазару, а ко доминира Новим Пазаром је у бољим односима са Вучићем. Ипак, тешко је открити шта се дешава испод површине и какав је њихов однос. То се могло видети приликом напада Војислава Шешеља на Љајића, а тешко је поверовати да је до њих дошло без, макар прећутног, договора са Вучићем“, рекао је Мрдаљ.

Он је истакао да су Зукорлић и Угљанин претходних година, у већем или мањем обиму, били у коалицији са Српском напредном странком, а да ће уколико не буду део нове владе, бити непринципијелна опозиција.

„Дограбити се министарства и буџета је веома примамљиво, а ако то не успеју Зукорлић и Угљанин ће глумити жртву и представљати се као заштитници Бошњака од злог Београда. На ту карту су играли и раније, али Вучић више не трпи толике притиске споља и има одрешене руке да води чвршћу унутрашњу политику“, оценио је Мрдаљ.