Прочитај ми чланак

ЕКСКЛУЗИВНО Из Подгорице Кнежевић о ситуацији у ЦГ: Не зна се број ухапшених!

0

Ситуација у Црној Гори је екалирала након синоћњег мирног протеста грађана против безакоња и диктатуре Мила Ђукановића, током ноћи је ухапшен и процесуиран велики број грађана, међу њима и посланици Демократског фронта и сестра Андрије Мандића.

Ексклузивно за Србин.инфо, лидер ДФ МИлан Кнежевић прича о тренутној ситуацији и најављује вечерашња окупљања народа.

„Очекујемо да се тортура над народом настави и вечерас. Кренуће хајка налик Гестапоу, прогон и хапшења, привођења на информативне разговоре, чак и људи који су на Фејсбуку изразили противљење Ђукановићевом режиму. Народ је огорчен чим је изашао у великом броју у већини градова, народ се ослободио страха! Очекујемо нове мере и забране, али грађани више не осећају страх, побунили су се. Наредних дана имаћемо још већи број људи на улицама, уверен сам. Због криминалног отимања власти у Будви уз помоћ купљеног одборника, по налогу Мила Ђукановића и Душка Марковића су пребијани људи који су се против тога побунили у Никшићу, Беранама, Подгорици, у Бару… Будва је сад престоница полиције уместо туризма. Да би се заштитила нелегитимна власт Скупштине општине Будва, читава полиција је пресељана ту, од специјалних јединица до осталих структура и на сваком месту демонстрирају репресију против народа који мирно протестује. Синоћ су ухапшени и посланици Демократског фронта, као и сестра Андрије Мандића, то говори да је Црна Гора у суманутој диктатуру. Не знамо како ће се овај прогон Мила завршити ни по нас ни по њих“, искрен је Кнежевић.

„То је криминално поступање полиције и Тужилаштва, посланици Демократског фронта су ухапшени без укидања имунитета! Подигнута је кривична пријава за кривично дело непоступања по наредби службеног лица, изведени су пред основног тужиоца који није ни контстатовао да њих штити имунитет, а ухапшени су јер су били са грађанима Подгорице, седели мирно на тротоару, нису ничим угрожавали режим?! Задржани су целу ноћ и данас су се у серији саслушавали као и остали приведени грађани.Приводили су и ватрогасце и комуналне полицајце у општини Будва јер очигледно нису хтели да слушају наредбе и директиве Вељовића и његовог заменика Лазовића. Процесуирали су их за службено дело злоупотребе службеног положаја, неки од ухапшених се већ налазе у Специјалном државном тужилаштву. Не можемо више ни да располажемо са бројем ухапшених и процесуираних од јуче колико их је. Ко год у земљи сматра да је ово што ради Мило незаконито, бива процесуиран! Важно је да међународна заједница види ову диктатуру и насртаје полицијских и параполицијских јединица који све ово време служе режиму и диктатури у Црној Гори“.

Да ли очекујете да међународна заједница реагује?

„Пре неколико дана смо имали јасне изјаве америчке и британске амбасадорке, осудили су сваки вид насиља и упад полиције у општину Будва, малтретирање свештенства. Међународна заједница је почела критички да се осврће на оно што је Ђукановић урадио и ради. Имамо и кризу у црногорском правосуђу, али је то недовољно ако већ данас не осуде све оно што се синоћ дешавало широм Црне Горе. Монструозни наум да се миран протест због отимања власти у Будви покуша представити као антидржавно деловање, уско повезано за СПЦ.

Вечерас је литија у Тивту, коју предводи митрополит Амфилохије.

„Вечерас имамо литију у Тувту где ће бити митрополит Амфилохије, а имаћемо и у недељу. Мило Ђукановић и Душко Марковић на сваки начин покушавају да створе непријатеља од српског народа и СПЦ јер као они бране државност и идентитет Црне Горе. Мило најављује да ће наредних дана наставити терор удруженог деловања полицијских структура и тужилашва над народом и опозицијом, како би он могао 30. августа на изборима да очисти политчку сцену од противника. Имали смо нешто слично 2016 године, али тада није била СПЦ главни противник режима него Демократски фронт и Руска Федерација. Оптужени смо Андрија Мандић и ја да смо покушали да изведемо државни удар не би ли зауставили чланство Црне Горе у Нато. Већ се налазим у кућном притивору, писао сам молбу суду, изјаснили се позитивно, сад треба да истекну рокови тужиулаштва за жалбу, али терор се наставља и кроз друге облике процесуирања. Ако апелациони суд потврди пресуду, Мандић и ја морамо и затвор на 5 година за време изборне кампање, а због судског процеса не можемо ни да се кандидујемо?! У међувремену су поднете и кривичне пријаве проитив нас јер смо у Скупштини поставили питање како је могуће да мере против окупљања због короне не важе за Роме кад прослављају Бајрам, а важе за литије поводом светог Василија Острошког? Зато смо добили кривичну пријаву, позивање на отпор, за које је прописана казна до 5 година! То не постоји нигде у свету, да без скидања имунитета, саслушања, истражних радњи, посланик бива третиран кривичном пријавом због изнетог мишељења у Скупштини“, истиче Кнежевић за Србин.инфо.

Шта ће опозиција у ЦГ сада да ради, хоћете ли бојкотовати Милове изборе јер је ту ситуација гора него у Србији где је опозиција независна од режима бојкотовала?

„Демократски фронт је спреман на сваку опцију. Један бојкот смо спровели 2017. године у Никшићу, када је читава опизиција бојкотовала, а Ђукановић освојио највећи број гласова и међународна заједница је признала те резултате. Ако бојкотујемо сада, то би подразумевало општу парализу црногорских институција, а не само пасиван бојкот. Мило увек има у фиоци квази опоизиционе странке да му дају легитимитет изласком на изборе, а међународна заједница ће га подржати и нас критиковати јер смо бојкотовали. Ипак, уверен сам да овог пута Ђиукановић никад није био слабији и несигурнији. Све што ради је знак немоћи, а не надмоћи“.

МИлан Кнежевић је имао снажну поруку за Србе у Србији и широм света уз гесло „слога биће пораз врагу“.

„Поручујем гледаоцима Србин.инфо, пошто знам да се гледате широм света, а не само у региону, да су Срби увек добродошли у Црну Гору! Представа режма да је Србија корона жариште је политиканска потреба да ДПС има поново замишљеног противника. Срби и Црногорци нису никад били супротстављени, иако Мило покушава да створи поделе. Надам се да ће браћа Срби доћи у Црну Гору кад се заврши ова ситуација, иако пролазимо кроз личне и националне голготе, осећај солидарности се у српском народу пробудио. Стих „Слога биће пораз врагу“ је главна поента јер то питање превазилази политчка надгорњавања. Надам се скором сусрету у Подгоривци, Београду, Призрену“.