Прочитај ми чланак

ЕКСКЛУЗИВНО Бошко најавио преокрет: Деловаћемо самостално од СзС, НЕ вакцинама!

0

Прочитајте ексклузивни интервју са лидером Двери Бошком Обрадовићем, у којем је позвао на уједињење патриотских и суверенистичких странака у један покрет за одбрану Косова и Метохије, али и најавио самосталнији наступ Двери у односу на остатак опозиције.

Шта значи ваше дистанцирање од заједничког саопштења остатка удружене опозиције Србије по питању нових вакцина?

 

Није српска опозиција Централни комитет Комунистичке партије Југославије па да морамо сви исто да мислимо. Српски покрет Двери је увек имао и имаће свој став који никада нећемо крити нити од њега одступати.

Набавка вакцина из иностранства је прворазредно питање здравствене безбедности нације и о томе не може да одлучује једна власт за коју постоји веома озбиљна и оправдана сумња у вези са криминализацијом економије, друштва, судова и законодавне власти и у којој се њени најистакнутији чланови баве шверцом оружја, дроге, људи или проневерама у јавним набавкама попут куповине респиратора, маски и друге заштитне опреме.

Сетимо се само како се завршио посао набавке вакцина против свињског грипа пре неколико година, када су у томе учествовали исти људи који и сада седе у Кризном штабу?! Да ли треба поново да им верујемо, када је у питању нова вакцина против Covid 19? И како да им верујемо када су нас већ једном слагали да је вирус у Србији побеђен и својим одлукама због опдржавања лажних избора по сваку цену изазвали нови и још тежи талас пандемије?! Не знамо зашто бисмо им дозволили да се играју са нашим животим и са животима наших ближњих!

Грађани Србије не смеју бити покусни кунићи светских фармацеутских експериментатора, лобиста и екстрапрофитера, нити ико сме бити присиљаван на вакцинацију или кажњаван у случају да је одбија на своју одговорност.

Због лоших ранијих искустава у вези набавке вакцина из иностранства тражимо укључивање јавности, широку јавну расправу у вези са овим и додатну супервизију евентуалних одлука и процедура. Не видим како се може више било шта веровати Вучићу, Лончару и Кону? Уосталом, ово није тема за политичаре, већ тражимо да чујемо глас струке мимо компромитованог Кризног штаба.
Нико не може никоме да намеће готова увозна решења по овом нити било ком другом питању. У демократији мора да постоји право на другачије мишљење и јавна расправа на сваку актуелну тему, а о свему мора да одлучује народ на изборима или референдумима, а не лажна и поткупљена елита уместо нас грађана.

Да ли вас то води у дистанцирање према опозицији и по другим питањима?

Што се тиче сарадње унутар опозиције, ту пре свега треба нагласити да свако од нас има демократско право на своје мишљење и ставове, да Српски покрет Двери то поштује код других и да очекујемо и да други поштују нас. Оно око чега се слажемо то треба заједно и да спроводимо, а на првом месту је то сарадња око смене актуелне власти. То, међутим, није довољно. Ми већ сада морамо да покажемо на нашем примеру како ће изгледати будући политички систем у коме ће владати слобода говора и парламентарна култура дебате, са уважавањем другачијег мишљења и без прогона неистомишљеника, Дакле, све супротно од данашње Србије под овом влашћу. Данашња српска опозиција треба да буде вежбаоница за Србију после Вучића – ми треба да се разликујумо по ставовима, али и да о свему отворено дискутујемо и тражимо путеве до остварења интереса општег добра.

Шта је онда будућност опозиционе сарадње?

Српски покрет Двери остаје веран „Споразуму са народом“ и сарадњи унутар опозиције у заједничком подухвату политичких промена. Бићемо ту за све видове протеста против недемократске власти и заједничке борбе за слободне и поштене изборе, поштовање уставности и законитости, слободу медија… У том смислу, удруживање српске опозиције видимо као једини начин за смену криминалног режима на власти, јер нико од нас самостално то не може да изведе.
Али, лично сматрам да то није довољно и зато ћу на следећој седници Председништва предложити један нови искорак за Двери. Ми треба на неки начин да се осамосталимо од других у удруженој опозицији у промоцији свог политичког програма јер је јединствен и разликује се од других. Разликујемо се по својим политичким идејама и од власти и од опозиције и мислим да треба да делујемо много самосталније у будућности. То ни на који начин не доводи у питање нашу сарадњу у опозицији нити међусобну толеранцију и уважавање другачијег мишљења, већ значи нашу обавезу да грађанима понудимо идеолошку и програмску алтернативу у односу на актуелну власт.

Са Дверима ће грађани тачно знати шта могу да очекују и шта ми гарантујемо. Те своје идеје заступаћемо и у удруженој опозицији и у потенцијалном дијалогу са влашћу, као и приликом формирања будуће власти, и од њих нећемо одступати. То није само питање вакцина, већ и очувања Косова и Метохије у саставу Србије, одбране српског народа, Цркве и светиња у Црној Гори, односа према мигрантској кризи, породичне политике, разних биоетичких тема…

По чему су то Двери другачије од других?

Највише по томе што ми сматрамо да није довољна само смена власти већ да грађани од нас траже и промену комплетног корумпираног политичког система у Србији, а пре свега лустрацију свих оних који су кршили законе и обнову демократије и институција. Више није довољно бити само против Вучића већ се мора јасно објаснити шта долази после Вучића и чиме се то гарантује. Такође, траже се конкретне јавне политике у свим друштвеним областима, а не само велике и често празне политичке приче и флоскуле. Српски покрет Двери располаже са тим новим и конкретним политичким идејама, и – што је посебно битно за велики број грађана – новим људима у политици, који никада нису били на власти, а многи од њих никада нису били ни чланови политичких странака, а неки од њих нису ни данас чланови Двери иако су као стручни и поштени људи са нама у истом фронту. Постоји и велики број часних људи који су били у другим странкама, и никада се нису огрешили о основне моралне норме већ су њих и њихове политичке странке разни лидери-преваранти изневерили и издали. Сви ти људи су, ма колико било тешко поново се мотивисати за бављење политиком, добро дошли у овај заједнички нови почетак. Сваки човек који данас има смелости и спремности на политички рад је драгоцен и врата Двери као једне нове политичке опције су му отворена.

Коме се ви сада тачно обраћате са овим?

Обраћамо се свим истинским демократама које желе да се као грађани много више питају и одлучују у нашем друштву. Ово је позив ван сваке идеологије на сабирање национално-демократских снага у један фронт за одбрану нормалности и перспективе живота у Србији. У протекле две године многи људи су имали прилике да се увере да бројне предрасуде о Дверима нису тачне и тек сад нас слободније и боље упознају. Са тим настављамо.

Овај нови курс Двери значи и позив свим нашим бившим саборцима да се врате и укључе у заједничку борбу. Такође се ово односи и на нове и посебно младе људе који тек улазе у политику и који хоће да се боре за свој град, своје село, своју улицу и заштиту животне средине. Ово је време за нове идеје, ново одушевљење, нову политичку енергију и нову солидарност.

Позив је упућен и свим нашим пријатељима из патриотског и суверенистичког дела опозиционог блока да направимо јединствени уставобранитељски и државотворни покрет који ће одбрану и очување Косова и Метохије у саставу Србије ставити на прво место националних и државних интереса. Сви смо имали прилике да видимо како српска младост и будућност пева о Косову и Метохији на демонстрацијама испред Народне скупштине и то нас радује и све родољубиве снаге у Србији додатно обавезује на сарадњу.

Нове Двери обраћају се и члановима и присталицама Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије који су сваким даном све више разочарани својим руководством и одступањем од датих обећања, као и степеном криминала и корупције у које су огрезли они на врху ових странака власти. Међу нама има места за све њих који се нису огрешили о закон и који такође желе политичке и вредносне промене. Потпуно сам уверен да ће многи чланови и присталице СНС и СПС одступити од ових странака ако виде да су њихови лидери спремни да потпишу признање лажне државе Косово или ако наставе да од Србије праве највећи мигрантски центар у Европи.
У наредних месец дана, до краја августа, можете очекивати ту нову и усавршену верзију старих Двери и потпуно сам уверен да ће вам се допасти. Србија тражи нове идеје и нове људи и ми ћемо то понудити, остајући и после 22 године верни и доследни свом првобитном националном програму.