Прочитај ми чланак

ЕКОНОМИСТИ: Превремени (Вучићеви) избори коштали би Србију 20 милиона евра!

0

Расписивање превремених избора у Србији за пролеће ове године, по оценама економиста, оставило би и краткорочне и дугорочне лоше последице на буџет и привредни раст у земљи.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић рекао је агенцији Бета да „избори не би имали значајне последице на привредни раст у овој години који ће бити од 3,5 одсто до четири одсто јер би кампања вероватно кратко трајала, а економска политика за ову годину је већ усвојена“.

 

„Пошто је извесно да би на тим изборима победила иста политичка странка која се сада налази на власти, то би оставило негативне дугорочне последице на привреду јер би значило наставак облика владавине који постоји већ шест-седам година, а који даје слабе резултате“, рекао је Арсић.

Доказ за то је, како је рекао, да је Србија од 2012. до 2018. године у економији остварила слабије резултате него друге земље региона Централне и источне Европе (ЦИЕ).

Заостајање привреде Србије за земљама ЦИЕ не може се, према његовим речима, објашњавати фискалном консолидацијом или временским неприликама, јер су и друге земље у овом периоду спроводиле фискалну консолидацију и биле су суочене са временским неприликама.

„Основни разлог заостајања привреде Србије за окружењем су слабе институције, односно низак квалитет прописа, раширена пракса непоштовања прописа, одсуство борбе против корупције, недовољна политичка стабилност и други разлози“, рекао је Арсић.

Србија се, како је навео, налази на 105 месту у свету на листи Светске банке према квалитету владавине, „што је изузетно слаб пласман за једну европску земљу“.

Лошем управљању државом и економијом доприноси, оценио је Арсић, негативна селекција кадрова који раде у државним институцијама и јавним предузећима, јер се уместо компетентности, посвећености и поштења више вреднује партијска припадност и лојалност.

Арсић је рекао да би превремени избори били одржани у изразито неравноправним условима због чега би их опозиција вероватно бојкотовала, а то би значило дужи период политичке нестабилности, што није погодно за привредни раст.

Главни економиста Фискалног савета Србије Данко Брчеревић рекао је за Бету да би непосредни ефекат превремених избора био трошак за буџет од око 20 милиона евра.

„Тај издатак неће угрозити стабилност буџета, али су то веома значајна средства „, рекао је Брчеревић.

Дугорочније последице превремених избора су, према његовим речима, одлагање израде система платних разреда који је требало да буде готов 2018. године, па је одложен за 2019. годину, а ако буду одржани избори „неизвесност се продужава“.

Осим тога, како је рекао, одлажу се и реформе јавних предузећа, пре свега Електропривреде Србије (ЕПС).

„У том државном предузећу ни до сада није било значајног помака у реформама“, рекао Брчеревић и додао да ће се одложити и уредјење броја запослених у јавном сектору, односно утврдјивање где има вишка, а где мања радника.

Брчеревић је рекао да би избори одложили и реформе у здравству, просвети и другим секторима.

„Трећи блок последица је нарушавање привредног амбијента, а Србија већ има низак привредни раст и неопходно јој је да се повећају приватне инвестиције које су иначе мале, а за то је важно предвидиво пословно окружење“, рекао је Брчеревић.