Прочитај ми чланак

ЕДВАРД ЏОЗЕФ: Запад да преиспита однос према Вучићу после извештаја Пентагона

0

Однос Запада према председнику Србије Александру Вучићу мора се променити посебно због сарадње са руским обавештајним службама, преноси данас Глас Америке став Едварда Џозефа, предавача на Универзитету Џонс Хопкинс у Вашингтону.

Џозеф је оценио да данас објављени мајски извештај Пентагона о интензивирању сарадње Србије с Русијом од када је на власти Српска напредна странка, потврђује оно у шта се дуго сумњало.

Foto: Youtube/Atlas TV Montenegro

„Тај извештај је веома значајан зато што званично потврђује оно у шта смо одувек сумњали: да Србија интензивира војну сарадњу са Русијом док истовремено, на унутрашњем плану, назадује у спровођењу реформи и демократизације, и наводно покушава да реши питање Косова. А ми знамо да Русија нема никаквог интереса да се то питање реши“, рекао је Џозеф за Глас Америке.

Радио Слободна Европа (РСЕ) из извештаја Министарства одбране САД из маја ове године преноси да је Србија међу земљама Западног Балкана најпопустљивија према руском утицају, док су пре доласка на власт Српске напредне странке на челу с Александром Вучићем 2012. године, везе Србије и Русије у војној области биле на знатно нижем нивоу.

У извештају који је пренео РСЕ пише да је Србија једина земља у региону, која је од 2012. купила руско оружје у вредности већој од миллион долара, да је куповала руске половне авионе МИГ-29 и хеликоптере, да су Београд и Москва одржавали заједничке војне вежбе.

ГГоворећи за Глас Америке, Џозеф, предавача на Универзитету Џонс Хопкинс, рекао је да су кључне тачке о сарадњи из тог извештаја већ познате.

„Али, чињеница да је то озваничено је важна и сугерише да је веза симбиотичка, односно да користи и Србији и Русији. Такође, доводи у питање искреност председника Александра Вучића, када каже да је заинтересован за чланство у ЕУ. Како може да буде уз овакву политику?“, пита Џозеф.

Он је рекао да је извештај Пентагона упозорење дипломатама које разговарају с Вучићем да припазе колико он сарађује са Русијом, јер се сада зна да је влада САД у потпуности свесна колико је дубока и распрострањена та сарадња.

„Сарадња с руским обавештајним службама не иде заједно са ЕУ“, рекао је он.

У извештају Пентагона констатује се и сарадња обавештајних служби Србије и Русије, уз напомену да је Србија једина од земаља свог региона која на тај начин сарађује са Москвом.

Едвард Џозеф каже да је то сигнал који се не сме игнорисати.

„То је можда најзанимљивији појединачни елемент овог извештаја, не може се игнорисати и рећи да Вучић само балансира у односима. Сарадња обавештајних служби иде изнад тога и кад једном уђете у поље шпијунаже и сарадње у тој сфери, то је тотално некомпатибилно са Западом и Европском унијом. Једноставно, не може се толерисати и дипломате то не смеју да игноришу“, рекао је он.

Додао је да је „Србија недавно потписала трговински споразум са Евроазијском унијом коју спонзорише Русија. Иако је оклевала, Србија је то на крају потписала“.

Он је рекао да све то ипак није изненађење јер се сумња да хуманитарни центар у Нишу служи за прикупљање обавештајних података, али да то што сада постоји званична потврда да постоји обавештајна сарадња, треба да буде прекретница у односима међународне заједнице с Београдом.

„Мора се много отвореније разговарати с председником Вучићем и треба престати молити га да нађе решење за Косово и на неки начин га компензовати за то. Нико не треба да размишља о компензацији за лидера који има тако широку сарадњу с непријатељем као што је Москва и који иде против сопствених грађана и укида им слободе које им припадају,“ рекао је Џозеф.

Поводом тога што је у Србији недавно објављен снимак на којем се, како је саопштио председник Србије, види како руски обавештајац даје новац српском припаднику безбедносних снага, Џофеф је рекао да је „нејасно шта се десило, али ми се чини вероватним да је снимак дошао као одговор на нешто, није се појавио тек тако“.

„То је одговор на претходни скандал који укључује оца министра полиције, открива веома сумњиву природу договора о трговини оружјем, па чак и да српско оружје завршава у рукама исламских екстремиста“, изјавио је Џозеф.

Он је рекао да „делује логично да је објављивање снимка с руским агентом заправо само покушај да се скрене пажња с претходног скандала, збуни јавност у Србији и да се претходна афера, која је много значајнија, практично избрише. Та афера поставља питање о томе где завршава српско оружје, али и каква је оријентација Србије и њеног председника“.

Та „афера, с руским агентом, веома је бизарна. Ако узмемо у обзир све што знамо сада о сарадњи Русије и Србије, поставља се питање зашто би се Русија мешала у неку интригу која је штетна по владу Србије? То нема никаквог смисла. Једино логично објашњење, јер доказе за то немамо, јесте да је ово намерни потез српске владе, можда уз сарадњу с руском владом, да скрене пажњу с претходног, много озбиљнијег скандала. То делује логичније“, закључио је Џозеф за Глас Америке