Прочитај ми чланак

ЏИМИ КАРТЕР – БИВШИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК: Учинио сам за Србе најбоље

0
Karter, Karađić i Đorđević, 1994. godine u Bosni i Hercegovini0

Картер, Карађић и Ђорђевић, 1994. године у Босни и Херцеговини Фото: Вечерње новости

Џими Картер, специјално за „Новости“, о догађајима у БиХ пре две деценије. Бивши председник СAД памти наш народ по добру. Др Ђорђевић нам преноси да Картер одбија болницу.

ОДНОС СA КAРAЏИЋЕМ

– Џими Картер је једини амерички председник који има искрен однос према Радовану Караџићу и другим опасним Србима, како их третира међународна заједница и Бела кућа. Неостварена жеља ми је да организујем њихов поновни сусрет – открива нам др Ђорђевић.

Поручио је ово, ексклузивно за „Новости“, бивши амерички председник Џими Картер присећајући се догађаја у Босни и Херцеговини 1994. године.

Преноси нам ово др Борко Ђорђевић, дугогодишњи пријатељ Картерових, после недавне посете у њиховом дому у месту Плеинс у Џорџији.

Картер, како каже др Ђорђевић, на први поглед изгледа јако добро, али се осећа лоше.

Не пристаје, каже, да оде у болницу на хемотерапију канцера, који му је недавно откривен, јер је резултат таквог лечења неизвестан.

– Срдачно смо се поздравили и кратко попричали о данима када смо 1994. године заједно донели први мир Србима, Муслиманима и Хрватима у БиХ, који је трајао скоро четири месеца. Тај мир је био претеча Дејтонског споразума – каже Ђорђевић.

У својој најновијој књизи „Испуњен живот“, која је објављена овог лета, Картер отворено признаје да памти Србе са Пала и из Београда по добру.

И каже да му је мировни споразум који је постигао децембра 1994. године у Босни био један од аргумената у његовој кандидатури за Нобелову награду за мир. Ту награду је добио у трећем покушају 2002. године.

Картер је 20. децембра 1994. посетио Сарајево и Пале и остварио споразум о ненападању између три зараћене стране, за који су многи говорили да је – „стаклени мир“.

Творац тог договора и данас држи предавања по Aмерици о овом историјском догађају.

– И поред тога што је озбиљно болестан, Џими промовише своју нову књигу, а држи, у оквиру Картер центра, и предавања о међународним односима у свету и кризним подручјима. Картер је психички јак човек, јер духовну снагу црпи из убеђења да свету треба да пружа своју доброту док год је жив – објашњава др Борко Ђорђевић, дугогодишњи пријатељ породице Картер.

КИКИРИКИ

Џими Картер је рођен 1924. године. Потиче из француско-ирске породице која се 1830. године населила у Џорџији. Његова фамилија се деценијама бавила узгојем памука и кикирикија. Одрастао је под утицајем мајке Лилијан Картер, која је била болничарка, жена са либеларним ставовима и снажном баптистичком цртом у карактеру. Израстао је у тихог и ненаметљивог произвођача кикирикија, столара и сликара аматера, не баш популарног америчког председника од 1977. до 1981. године.

Извор: Новости.рс