Прочитај ми чланак

ЏЕФРИ САКС У БЕОГРАДУ: Следећи светски рат уништиће планету!

0

dzefri-saks

У Београду је вечерас одржана светска промоција књиге професора Колумбија универзитета Џефрија Сакса „Доба одрживог развоја“ који је том приликом поручио да будућност човечанства зависи од наших избора.

„Будућност није судбина, већ питање избора“, рекао је аутор књиге и објаснио да је могућност избора најважнија људска реалност те да човек у својим рукама држи будућност развоја, па и опстанка.

Према његовим речима, захваљујући технолошком развоју, постоји велика могућност напретка али и самоуништења тако да је „на нама да разумемо који су наши избори“.

Свет се променио, промењен је ток глобалног напретка, имамо климатске промене и кризна жаришта, констатовао је он указавши на значај равнотеже слободе и одговорности на глобалном нивоу, као и борбе против сиромаштва, климатских промена, заштите екологије.

Он је подсетио да се ове године обележава стота годишњица Првог светског рата рекавши да је 1914. година изазвала пустош и негативне последице.

„Из тога се види колико је свет крхак. Ако 2014. године направимо такву грешку, никад се нећемо оправити, уништићемо планету“, рекао је Сакс у препуној сали хотела „Алуре“.

Сакс, који је један од водећих светских стручњака за одрживи развој, изразио је наду да ће концепт одрживог развоја који комбинује економску, друштвену и еколошку димензију заживети.

Према речима Вука Јеремића, председника Центра за међународну сарадњи и одрживи развој (ЦИРСД) књига, која је најпре објављена на српском језику представља издавачки пројекат ове организације. За неколико недеља очекује се енглеско издање.

Он је истакао да ће концепт одрживог развоја обележити животе ове генерације и подсетио да ће Уједињене нације 2015. године усвојити нову стратегију о томе.

Горан Питић, професор Факултета за економију, финансије и администрацију и председник управног одбора Сосијете Женерал банке истакао је да књига обилује вредносним ставовима и важним економским и етичким питањима које проистичу из богатог личног искуства аутора.

Књига, која је по Питићевим речима уједно и позив на размишљање о будућности, провејава оптимизмом да је ствари могуће променити.

„Одрживи развој је највећи изазов савременог доба“, рекао је он и додао да је кључно питање како постићи економски раст уз еколошку ефикасност.

(Танјуг)