Прочитај ми чланак

DW: Вест о Вучићевој „спремности да призна Косово“ повучена због грешке у преводу

0

Српски председник је спреман да призна Косово ако добије нешто заузврат? Та вест агенције АНСА доспела је у светске медије. Како сазнаје ДW, вест је убрзо повучена због погрешне интерпретације и грешке у преводу.

Велика је то вест. После двадесет година рата, прогона и јалових преговора један српски председник – и то један који има апсолутну моћ – наговештава да би Србија могла да призна Косово.

Фото: Н.С.

„Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране“, пренела је у понедељак поподне београдска агенција Бета кључни одговор Александра Вучића из интервјуа италијанској агенцији АНСА.

Ту формулацију је лако протумачити као да Вучић „не искључује могућност евентуалног признања независности Косова“. Тако је на својим сервисима на енглеском и немачком пренела и једна од највећих светских агенција Франс прес (АФП) и таква верзија се сада налази на низу утицајних светских портала.

Невоља је у томе што су у тренутку објављивања вести АФП (понедељак у 21:58) италијанска АНСА, а затим и српска Бета увелико кориговали првобитну верзију.

„Било је проблема у интерпретацији, као што се често дешава са страним језицима. У координацији са кабинетом председника смо одлучили да исправимо вест“, каже за ДW Франко Квинтано, дописник АНСА из Београда.

У коригованој верзији остала су мање-више општа места о којима је Вучић раније много пута говорио: „Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа.“ Председник Србије је уверен „да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља“.

Дакле ништа од велике вести нити наговештаја експлицитног признања Косова. Како ДW незванично сазнаје у агенцији АФП, и они спремају исправку своје закаснеле и погрешне вести. За сада су повукли вест само на немачком сервису. *Но као и толико пута до сада – није искључено да су новинари широм света већ сели за тастатуре да анализирају и коментаришу изјаву која по свему судећи никада није дата.

*У првобитној верзији текста није било ове реченице јер је АФП повукао вест тек у уторак у 11:58, након објављивања текста.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!