Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Вучић и Мали хитно да поднесу оставке

0

Покрет Двери затражио је данас оставке градоначелника Београда Синише Малог након оптужбе које је на његов рачун изнела бивша супруга Марија Мали о учешћу у рушењу објеката у Савамали и премијера Србије Александра Вучића, за кога је оценио да је саучесник градоначелника.

„Синиша Мали и Алесандар Вучић, као његов саучесник, хитно морају да поднесу оставке након обелодањивања улоге градоначелника Београда у случају рушења Савамале, његовог учешћа у незаконитим пословима, прикривању имовине, сумњивим трансакцијама са оф-шор фирмама, насиља у породици“, наведено је у саоштењу Двери.

dveri-logo-post-2

Та странка оценила је да изјава Марије Мали коју су објавили медији указује на потенцијалну кривичну одговорност градоначелника за више кривичних дела.

„Премијер је његов саучесник који учествује у заташкавању и прикривању ових дела, ако и сам није директни учесник. Под чијим утицајем је Тужилаштво када ћути на очигледне злоупотребе и не реагује на могуће чињење кривичних дела?“, наведено је у саопштењу.

Двери су оцениле да тврдње бивше супруге градоначелника „откривају начин на који функционише“, како се наводи, „уиграни мафијашки, пљачкашки режим Александра Вучића“.

„Синиша Мали је супрузи признао да је организовао рушење објеката у Савамали под фантомкама, прикрио је 95.000 евра јер порекло овог новца није могао да објасни државним институцијама, располаже огромном имовином и некретнинама које не води на своје име, преко оф-шор компанија обавља сумњиве послове, а сврха једне од тих фирми са британских Девичанских острва је била да се избегне плаћање пореза на куповину Мерцедеса Г класе“, саопштиле су Двери.

Како је оцењено, ово је још један у низу показатеља да је „режим узурпирао државне институције, суспендовао правну државу, злоупотребио моћ, обесправио грађане“.