Прочитај ми чланак

ДВЕРИ „УДАРАЈУ“ на самовољу судских извршитеља

0

Стручни савет Српског покрета Двери за уставна питања, правду и законодавство већ дужи временски период прати примену Закона о извршењу и обезбеђењу и поступање јавних извршитеља.

Овај закон садржи бројна лоша и неправична решења, а систем правних средстава и прописане процедуре доводе до тога да су извршни дужици у великом броју случајева обесправљени.

Сви смо сведоци великог броја извршења, нарочито принудних исељења и продаје непокретности, након чијег спровођења наше породице буквално нестају. Нема државе без јаке и заштићене породице.

Српска јавност је узнемирена институционалним насиљем надлежних органа који поступају или асистирају у спровођењу извршења (јавни извршитељи и полиција), о чему смо имали прилике да се информишемо путем медија, или друштвених мрежа. Након бруталног поступања државних органа, против исељених лица се често иницирају и кривични поступци, иако се у спровођењу извршења јављају бројне неправилности.

Сматрамо да су постојећа законска решења неправична, нарочито када су у питању исељења извршних дужника са децом из породичног дома. Сматрамо да законска решења морају бити правична и да се применом закона ни на који начин не сме довести у питање егзистенција грађана Србије који су извршни дужници и лица која издржавају, особито малолетне деце, као ни њихово лично достојанство.

Држава мора да брине о својим грађанима све време, а нарочито у амбијенту беле куге, незапослености и економске кризе. Ради се о највреднијем хуманом потенцијалу који Србија поседује. Напомињемо да исељени и обесправљени извршни дужник који је са својом породицом након принудног исељења доспео на улицу, мора бити заштићен будући да је он и даље грађанин Србије.

Двери ће у предстојећем периоду поднети Предлог закона о допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, увођењем превентивне заштитне норме – обавезним одлагањем извршења приликом исељења породица са децом и сиромашних лица. Предложеном допуном закона која је у припреми, желимо да уведемо апсолутну заштиту породице и сиромашних слојева становништва и истовремено зауставимо „рат“ који је актуелна напредњачка власт објавила породичној, осиромашеној и обесправљеној Србији, применом важећих рђавих законских решења.