Прочитај ми чланак

Двери у Сремским Карловцима и Новом Саду: Дан кад је одбрањена Српска Војводина

0

Делегација Српског покрета Двери на челу са председником Бошком Обрадовићем посетила је јуче Сремске Карловце и Нови Сад у оквиру нове предизборне кампање „Од породице до породице”. У делегацији су били потпредседник Иван Костић и члан Председништва Двери Драгана Милићевић, а домаћин покрајинска организација Двери у Војводини на челу са Иваном Стојановић.

Делегација је посетила најпре Сремске Карловце где су их дочекали представници општинске организације Двери Немања Лукић и Миленко Баборац, са којима су заједно положили венац на споменик посвећен бици за Сремске Карловце која се одржала на јучерашњи дан – 12. јуна 1848. године. Тога великог историјског датума голоруки Срби су успели да се одбране и зауставе мађарску војску која је надирала према Сремским Карловцима са жељом да уништи месец дана раније проглашену Српску Војводовину. Тада се прославио Ђорђе Стратимировић који је после ове битке проглашен за Вожда. Имали смо посебну част да венце положимо заједно са његовим праунуком Иваном Стратимировићем, као и Џоном Боснићем, повратником из дијаспоре и потомком народног капетана Теодора Боснића, такође важног учесника ове битке.

Делегација Двери је потом посетила и Петроварадинску тврђаву у знак сећања на стравично бомбардовање Новог Сада које је истог дана уследило као одмазда за изгубљену битку у Сремским Карловцима и када је срављено 3/4 тадашњег Новог Сада и побијено пола његових становника. Након тога делегација Двери је обишла новосадски кеј где је указано на еколошки проблем да град још увек нема решење за пречишћавање отпадних вода које се и даље изливају у Дунав, а најављена изградња централног пречистача из кинеског кредита представља крајње нетранспарентан и проблематичан уговор.

Делегација Двери посетила је затим и новоотворени Музеј Присаједињења, а потом је кроз директан разговор са грађанима уследило дељење „Породичног гласника Србије” на Рибљој пијаци и по кафићима у централним улицама Новог Сада, као и конференција за медије испред Танурџићеве палате.  Приликом боравка у Новом Саду председник Двери је са сарадницима такође обишао Центар за едукацију и одвикавање од коцкања „Herc time”, породицу Бандулаја која има четворо деце, као и спомен-збирку великог српског дипломате и мецене Павла Бељанског, где је присуствовао премијери представе „У огледалу муза” у извођењу Театра младих „Мишоловка” и режији Ибра Сакића. Било је времена и за посету Градској пивници и дружење се младим људима које је већ постало заштитни знак ове нове кампање Двери.

Поводом 12. јуна Бошко Обрадовић дао је следећу изјаву у Сремским Карловцима: „У нашу нову кампању Од породице до породице поред представљања нашег програма за промену система и указивања на локалне социјалне и еколошке проблеме, увели смо још једну новину да ћемо убудуће у сваком месту посетити један од заборављених културно-историјских споменика. То смо прво учинили у Сремским Карловцима где смо обележили годишњицу битке за Карловце из 1848. године. Тамо сам имао јединствену прилику и част да заједно са делегацијом општине Сремски Карловци и нашим познатим историчарем Жарком Димићем, као и директним потомцима славних јунака из ове битке, положим венце на споменик који је подигнут у знак сећања на великане који су одбранили Сремске Карловце и Српску Војводину. То је важан чин културе сећања и историјског памћења које Српски покрет Двери негује и сматрам да је ово тема која нас све сабира и која је изнад власти и опозиције. Желим само да напоменем да значај ове битке далеко превазилази тренутни начин обележавања и да је догађај потребно подићи на виши покрајински и државни ниво. Победа у овој бици са мађарском војском је сачувала Сремске Карловце и Српску Војводину која је неколико деценија касније водила ка Присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији 1918. године. Присаједињење Српске Војводине Краљевини Србији, уз стварање Републике Српске, спада у ред највећих националних победа и успеха српског народа у трагичном и страдалном 20. веку. Овака сећања треба да буду темељ нашег сабирања и националног јединства у садашњости и будућности. Српски покрет Двери ће наставити да обележава овакве догађаје и посећује споменике у њихову част у свакој средини у коју будемо отишли у оквиру наше нове кампање”, закључио је Бошко Обрадовић у свом обраћању.