Прочитај ми чланак

Двери: Тужна СНС слика испред Првог основног суда у Београду (ФОТО)

0

Данас је у Првом основном суду у Београду требало да буде одржано рочиште по тужби председника Двери Бошка Обрадовића против заменика градоначелника Београда Горана Весића, а због кривичног дела увреде јер је Бошка Обрадовића назвао фашистом. Само суђење, које је одложено за 25. фебруар, пало је у други план.

У првом плану су били активисти Српске напредне странке, њих око 30-ак, који су се окупили испред суда носећи са собом идентичне транспаренте „Бошко фашисто“ и „Бошко силеџијо“, узвикујући управо те исте пароле. Овај тужни скуп уцењених људи који крију лица иза транспарената, окрећу поглед на другу страну и скандирају у пола гласа,  пресликан је са сличних СНС скупова из Бруса, где су уцењени напредњаци морали да подрже Милутина Јеличића Јутку, оптуженог за сексуално злостављање Марије Лукић, Лучана – где су подржали директора фабрике „Наменска“ Радоша Миловановића и Гроцке где су морали стати уз Драгољуба Симоновића, оптуженог да је наредио паљење куће новинару Милану Јовановићу. Притом, овакви скупови су противзаконити јер нису пријављени, а Закон о јавним окупљањима налаже да сваки скуп који има преко 20 окупљених мора да се пријави и да се не сме организовати окупљање испред зграде суда.

На само неколико метара од овог тужног скупа, председник Двери Бошко Обрадовић је одржао конференцију за медије уз хорско вређање од стране окупљених активиста СНС и том приликом је изјавио следеће:

„Тужићу свакога ко мене или Српски покрет Двери назове фашистом, јер смо ми антифашистичка политичка организација која баштини све антифашистичке традиције српског народа, а о овоме ћемо више говорити након следећег рочишта када ће бити и директно сучељавање на ову тему.
Данас је овде пред нама тужна представа коју је организовао Горан Весић, претпостављам са запосленима из Градске управе Града Београда који нису на својим радним местима већ овде и на један заиста тужан начин срамоте своју личност. Мени је изузетно жао ових људи јер су и они жртве Горана Весића као и читав град Београд, као и сви Београђани, као и ја и сви остали које је назвао фашистима. Не заборавите, Горан Весић је поред мене лично и Двери, више десетина, стотина или хиљада пута фашистима  назвао и бројне друге лидере опозиције, па и новинаре, драмске уметнике, карикатуристе… Сви који мисле другачије од СНС-а и владајућег режима, од стране Горана Весића су названи фашистима.

Међутим, много већи проблем је судбина ових људи који су данас овде, а који су буквално уцењени и приморани да ово раде, да би добили посао или ако су добили посао од Српске напредне странке, да би га задржали. Зато сам пре неколико месеци написао отворено писмо бирачима Српске напредне странке којим сам желео да пошаљем поруку да ћемо их ми као опозиција ослободити од ове врсте обавезе коју имају запослени од стране СНС-а, да у току радног времена долазе и вређају опозицију. Ови људи треба да живе слободно, да раде свој посао, а не да ботују за СНС у току радног времена. То је идеја опозиције – да и ови људи који су овако уцењени добију слободу избора, па и да на тим слободним изборима могу да не гласају за Бошка Обрадовића, али да свакако не трпе никакве притиске, уцене, малтретирања од стране Горана Весића или било кога другога из Српске напредне странке. Да не морају себи да дозволе овакву срамоту и понижење као данас овде.
Надам се да овако нешто – након пада Српске напредне странке са власти – никада више неће бити виђено у Србији“, закључио је Обрадовић.

Цео снимак можете погледати овде: https://www.facebook.com/spdveri/videos/202253661165357/?epa=SEARCH_BOX