Прочитај ми чланак

Двери траже: Укинуте радну недељу, привремене послове и страначко запошљавање

0

Посланица Двери Тамара Миленковић Керковић казала је данас да је та посланичка група поднела Народној скупштини 32 различита предлога, међу којима је пет важних предлога за измене и допуне постојећих закона.

Миленковић Керковић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије истакла да се тих пет предлога углавном односе на побољшања социјалног и економског статуса грађана.

„Предложили смо Закон о изменама и допунама Закона о раду, који би требало да укине радну недељу у приватном сектору. Тим предлогом предвиђена је и посебна заштита радно-правног положаја за труднице, мајке, родитеље деце са посебним потребама и самохране родитеље“, рекла је посланица Двери.

народна, скупстина, републике, србије, скупстина, србије
Извор: ЕПА-ЕФЕ (Андреј Цукиц),илустрација

Миленковић Керковић је навела да би према том предлогу било онемогућено послодавцу да трудницама и мајкама на породиљском боловању буде раскинут уговор о раду.

Према њеним речима, у предлогу посланичке групе Двери тражи се и укидање такозваних повремених и привремених послова.

„Други предлог односи се на Закон о допуни Закона о трговини и њиме смо предвидели такође нерадни недељу, са изузетком јавних служби и установа и специјализованих трговина у којима раде сами власници“, рекла је Миленковић Керковић и додала да је недеља нерадни дан у 15 европских земаља, као и у неким земљама у региону као што су Северна Македонија и Словенија.

Двери кроз измене и допуне предлажу да радна недеља буде посебно плаћена.

Трећи предлог измене закона односи се на Закон о регулисању јавног дуга Републике Србије у периоду од 2014. до 2018. године на основу Закона о привременом утврђивању начина исплате пензија.

„Ово де односи на враћање дела одузетих пензија пензионерима којима су током четири године исплаћиване смањене пензије“, објаснила је Миленковић Керковић.

Према њеним речима, четврти предлог се односи на измене Закона о уџбеницима и њим посланичка група Двери предлаже да држава финансира бесплатне уџбенике за све ученике основних и средњих школа.

„Пети предлог се односи на измене Закона о пензијском и инвалидско осигурању. Предвидели смо укидање трајног карактера смањења пензија за кориснике превремених старосних пензија. То би значило да свако ко је отишао у пензију са пуним радним стажом онда када напуни 65 година има право на пуну пензију“, рекла је Миленковић Керковић.

Она је додала да „сада људи који имају пун радни стаж, а немају 65 година старости примају умањену пензију“.

Миленковић Керковић је додала да су сви предлози благовремено упућени у процедуру и очекује да ће се наћи пред посланицима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!