Прочитај ми чланак

Двери траже од патријарха да посредује у дијалогу власти и опозиције

0

Посланик Двери Драган Весовић упутио је партријарху Српске православне цркве Иринеју писмо у коме га моли да „позове на стишавање страсти и плодотворан дијалог завађених“ представника власти и опозиције у Србији.

Весовић је у писму патирјарху навео да председник Двери Бошко Обрадовић штрајкује гладју на степеништу испред Скупштине Србије „без рока када би предузети подвиг могао да се оконча“.

„Обрадовић штрајкује како би указао на алармантно стање подељености читавог српског друштва, које може да ескалира у велике немире и грађанске сукобе, те отуда и његове одлуке да овим ненасилним чином уради све да до тога не додје“, навео је Весовић, који је и члан председништва Двери.

Он је додао да Обрадовић штрајкује како би указао на завршне активности које се, мимо очију јавности и без учешћа најважнијих институција, спроводе у предаји Косова и захтева да се по питању статуса Косова сви политички чиниоци јавно и писмено обавежу на поштовање Устава Србије, Резолуције 1244 и медјународног права.

У писму патријарху Весовић је истакао да Обрадовић штрајком указује на дубоку кризу функционисања институција државе Србије, захтевајући неселективан рад тужилаштва и судских органа.

„Са захтевом да све државне и друштвене институције српског народа дају свој максимум у заштити епархија и верног народа СПЦ у Црној Гори, са жељом да се у Србији врати нормална и демократска атмосфера, Бошко је изнео захтев и да медији у Србији треба да буду слободни и непристрасни, да се успостави плодотворни дијалог власти и опозиције и да се створе услови за одржавање слободних и демократских избора“ наводи се писму.