Прочитај ми чланак

Двери траже извињење Русије јер је њен амбасадор у Загребу обишао Туђманов гроб

0

Покрет Двери саопштио је да од Министарства спољних послова Русије и амбасаде те земље у Загребу очекује да упуте јавно извињење „свим грађанима српске националности“, посебно протеранима и породицама страдалих Срба из Хрватске због, како су навели, непримереног геста амбасадора Андреја Нестеренка који је одмах по ступању на дужност, обишао гроб Фрање Туђмана.

Двери су оцениле данас да се нови руски амбасадор у Загребу „морао боље упознати са биографијом бившег хрватског председника Фрање Туђмана и његовом улогом у геноциду над Србима деведесетих година прошлог века, пре него што је отишао да се поклони његовом гробу“.

Foto: Pixabay

„Подсећамо господина Нестеренка да је из Хрватске под вођством Туђмана крајем прошлог века протерано око 500.000 Срба, убијено више од 10.000 наших сународника и уништени многи српски културно-историјски споменици. Управо је Фрањо Туђман био тај који је директно издавао наређења хрватским генералима за злочине над Србима“, пише у саопштењу.

Наводећи да потез амбасадора „не може покварити српско-руске односе“, Двери су саопштиле да реагују „управо због значаја и квалитета тих односа у прошлости и будућности“.