Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Шта све министри скривају о мигрантима

0

Српски покрет Двери оштро осуђује катастрофалан рад министара актуелне владе, у првом реду министра просвете Младена Шарчевића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и министра рада Александра Вулина у вези са мигрантском кризом. Тиме што скривају реално стање у вези са мигрантима у Србији, они не само да грубо обмањују грађане, већ остављају огроман простор за нагађање на шта су се све обавезали својим претпостављенима из Брисела, а на штету грађана Србије.

Чињеница је да ни највеће и најразвијеније земље Европе нису нашле прави одговор за мигрантску кризу, а да се од Србије траже потпуно некоректни и за нашу државу штетни договори. Нико у овом тренутку не зна тачан број миграната на нашој територији , нити како сузбити угрожавања безбедности грађана, која са њихове стране постају све смелија и све чешћа.

Широм Србије опремају се капацитети за пријем миграната, а у школе је 5.маја стигло стручно упутство за укључивање ученика избеглица / тражилаца азила у систем школовања. Упутство је потписао лично министар Шарчевић, а садржај се односи на укључивање избеглица / тражилаца азила у школски систем, без обзира на претходно стечено знање уз обавезу обезбеђења педагошког асистента, уколико је неопходно.

Такође је наведено да „Установа која не може да прими ученика доставља писано образложење школској управи, која ће проценити оправданост навода.“ Опште је познат проблем деце са инвалидитетом у школама, за које држава није способна да приушти педагошке асистенте. Само су нам потребни мигранти па да се докрајчи готово до краја руиниран и неефикасан просветни систем.

Двери нису против хуманитарних активности и збрињавања унесрећених људи у складу са могућностима и ресурсима. И сами смо прошли кроз голготу прогнаништва, ратова, немаштине и страдања и дан данас се српски народ није опоравио од страдања деведесетих. Међутим, оштро се противимо да се то чини на штету грађана Србије, нарочито што нико не може да предвиди колико ће дуго мигрантска криза трајати и колико ће још људи пролазити балканском рутом у случају заоштравања сукоба на Блиском истоку.

Недавно је објављен јавни позив Међународне организације за мигранте извођачима радова за изградњу анекса Б у постојећем објекту азилног центра у Тутину.

Са друге стране, министар унутрашњих послова је изјавио да ће грађани Београда сада бити безбеднији, јер су исељени мигранти из околине главне аутобуске станице, не наводећи наравно да је ове сиромашне и несрећне људе са Блиског истока изместио како би неки богаташи постали још богатији изградњом Београда на води. Да ли то значи да је безбедност Београђана до сада била угрожена, али је министар о томе ћутао? Ћутао је, а то смо знали и без њега.

Преко хиљаду миграната смештено је у Адашевце који имају укупно око 1.600 становника. Грађани Србије су традиционално гостољубиви, али чињеница је да нити Србија има капацитете да збрине све ове људе, нити они желе да остану овде, већ велике силе планирају да своје проблеме делом реше и тако што ће од Србије направити велики центар за азиланте, што је неиздржив терет за нашу безбедност, економију, здравство, школство и све остале сегменте економске и културне егзистенције друштва.

Очигледно је да Влада Србије спроводи унапред планиране програме интеграције миграната, брижљиво скривајући то од својих грађана, рачунајући да их као и много пута до сада, доведу пред свршен чин. Јасно је да нису научили лекцију из примера преговора са ЕУ, нарочито по питању Косова и Метохије. Напротив, уверени смо да влада све ради у договору са Бриселом, у циљу личног богаћења, а на ненадокнадиву штету грађана Србије.

Информативна служба Српског покрета Двери