Прочитај ми чланак

Двери: Србији прети демографска катастрофа

0

Народна посланица Двери Тамара Милинковић Керковић изјавила је данас да је стање у српским породилиштима једнако алармантно, као и демографска катастрофа која прети да ћемо за 200 година изумрети као народ.

„У оваквим околностима власт је буџет пројектовала са 840 милиона евра пројектних зајмова за Национални фудбалски стадион и за Центар за специјалне изложбе, као пројектима од националног значаја, док је читав буџет Министарства здравља троструко мањи од овог износа“, навела је Миленковић Керковић у писаној изјави.

Како је додела, у њему нема раздела који се односи на изградњу или обнову иједног породилишта у Србији или било ког пројекта усмереног на стварање услова за заустављање демографског колапса.

Према њеним речима, од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи, сваке године по 30.000, а до 2050. године Србија ће имати два милиона становника мање.

У 2020. години, према подацима Републичког завода за статистику, број живорођене деце по први пут је пао испод 62.000, док је у истој години број умрлих надмашио број рођених за 55.000, навела је Миленковић Керковић.

„У исто време сведоци смо страшног стања које се односи како на физичке услове, смештај, исхрану, тако и на негу трудница и породиља“, рекла је посланица Двери и додала да су сведочења жена потресна и да дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља, неадекватне исхране, до смртности беба и немара.

Она је нагласила да поводом проблема крађе беба из породилишта и поред отварања тог питања, нема ниједног решеног случаја, као ни индивидуализовања одговорности.

„Већина жена у Србији порођај види као стресно искуство, а статус жене у породилишту се дословно граничи да злостављањем и дехуманизацијом“, напоменула је Миленковић Керковић.

Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта, која отварају врата корупцији у здравству, казала је она и додала да се са стерилитетом бори трећина парова, док је фертилитет младих у опадању.