Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Режим продаје 11% државне територије општине Медвеђа непријатељима Србије

0

Српски покрет Двери упозорава грађане Србије, а пре свега становнике са југа државе, да је у току организована, добро осмишљена и под политичким патронатом државе и владајућег режима, продаја дела државне територије Републике Србије, са несагледивим последицама по њене грађане – њихову безбедност и егзистенцију.

s

Српски покрет Двери упозорава грађане Србије, а пре свега становнике са југа државе, да је у току организована, добро осмишљена и под политичким патронатом државе и владајућег режима, продаја дела државне територије Републике Србије, са несагледивим последицама по њене грађане – њихову безбедност и егзистенцију.

Несрећним сплетом околности, произашлим из испуњавања обавеза Републике Србије према ММФ-у, лошег закона о приватизацији, дугогодишње небриге државе о регионалним проблемима у унутрашњости Србије, поготово њеним рубним и пограничним деловима, корупције у највишим државним органима, криминалу у државним институцијама и личном интересу појединаца у власти, полицији и тужилаштвима, створили су се сви предуслови да, у крајњој инстанци, Република Србија над још једним делом своје територије изгуби суверенитет и територијални интегритет.

На основу огласа Агенције за приватизацију, за 28. октобар 2016. године, најављена је приватизација – продаја имовине Агроиндустријског комбината „Лесковац“ Д.П. у стечају из Медвеђе.

c

Реч је о земљишту укупне површине од нешто више од 584 хектара на катастарским парцелама у КО Медвеђа, Пусто Шилово, Стубла, Негосавље, Газдаре, Маћедонце, Боровац, Богуновац, Петриље, Реткоцер, Спонце, Туларе, Мала Браина, Пороштица, Медевце, Мркоње, Сијаринска Бања, Сијарина, Равна Бања, Стара Бања, Маровац, Бучумет, Рујковац, Гургутово, Горња Лапаштица, Ђулекаре, Дренце, Леце и Гајтан.

Од укупног земљишта, на пољопривредно земљиште отпада готово 281 хектар, а на земљиште под шумама без мало 293 хектара. Поред земљишта на продају је хладњача површине 1.188,25 м2 са свим пратећим објектима.

Веровали или не, почетна продајна цена за сву горе набројану имовину Агроиндустријског комбината „Лесковац“ Д.П. у стечају из Медвеђе је 80.900.411,77 динара или само 650.000 евра.

v

За куповину имовине поменутог предузећа, из добро обавештених извора Српски покрет Двери преноси у јавност, су заинтересовани тајкуни блиски владајућем режиму, који планирају да албанским новцем купе предузеће и касније га, уз провизију, уступе стварном власнику.

Уступањем имовине стварном власнику, заувек би горе поменуто земљиште било предмет трговине већим интересима и трајно дестабилизовало подручје југа Србије. У најкраћем, реч је о 11% укупне територије општине Медвеђа.

Да ситуација буде још компликованија, након заказане приватизације Агроиндустријског комбината „Лесковац“ Д.П. у стечају из Медвеђе, најављена је препродаја рудника Леце у коме је запослено више од 400 радника, што по званичном попису становништва износи више од 10% укупног становништва општине Медвеђа, а за који се везују неке од највећих финансијских афера у које су поред Фармакома Мирослава Богићевића, уплетени преко Агробанке А.Д. Београд многи, чак и Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић.

b

Као круна целог процеса је најављена продаја бањских лечилишта, као и Рехабилитационог центра у Сијаринској Бањи, који је већ дуже време на оку албанског капитала.

Узгред, само да подсетимо – на територији општине Медвеђа и горе поменутим катастарским општинама налазе се једне од највећих светских резерви полудрагог камена оникса, непроцењиве вредности.

Српски покрет Двери предлаже једино рационално решење – да Општина Медвеђа купи имовину Агроиндустријског комбината „Лесковац“ Д.П. у стечају из Медвеђе, исто онако како је град Лесковац купио имовину Југекспреса Д.П. и Синтетике Д.П., новчаним средствима из буџетских резерви Републике Србије, с том разликом, наравно, да га не поклони странцима као што је то био случај у Лесковцу, чак купљену имовину стави законски ван могућности отуђења до даљњег.

n

Осталих решења по важећим законима Републике Србије нема, што још једном говори о незнању, безидејности и дугорочној корупцији у политичком врху и структурама државе Србије.

Уз напомену да Република Србија мора да има посебну стратегију развоја за рубна (гранична) и девастирана подручја, поготово безбедоносно угрожена, позивамо грађане општине Медвеђа и Србије да спрече даљу пљачку ресурса државе од стране сумњивог приватног домаћег и страног капитала, политичке и мафије у структурама државе, а самим тим извесног губитка дела територије Републике Србије.

Др Предраг Митровић,
потпредседник Двери