Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Председник Републике одмах прекорачио своја уставна овлашћења

0

Двери упозоравају актуелног шефа државе, Владу у техничком мандату, али и будућу Владу Србије, да упркос њиховој несумњивој жељи да банализују државу и уставност, Устав ипак није књижица коју могу да газе када то пожеле.

 

Стручни савет за уставна питања, правду и законодавство Српског покрета Двери указује српској јавности да је Александар Вучић на самом почетку свог мандата, и то на састанку са регионалном директорком Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин прекорачио уставна овлашћења.

Наиме, Вучић је са Голдстин разговарао о реформама и спровођењу договорених мера економске политике Владе, о реструктуирању јавних предузећа, попут ЕПС-а и Србијагаса. У саопштењу Прес центра председника Републике је наведено и да је на овом састанку договорен наставак сарадње са Светском банком и у будућности.

Подсећамо грађане Србије да је актуелна Влада у техничком мандату и да може обављати само текуће послове, а да истом тренутно руководи Ивица Дачић као први потпредседник. Било је логично и природно да се такав састанак одржи са Дачићем као актуелним старешином Владе и то у седишту Владе, али то очигледно није био случај. Сва власт и моћ се из Немањине преселила на Андрићев венац, мимо уставних надлежности и овлашћења.

На основу које одредбе Устава је Вучић уопште могао да разговара са Голдстин о економској политици, реструктуирању јавних предузећа и да договара наставак сарадње са Светском банком, уколико су ови послови у постојећем уставном моделу у искључивој надлежности Владе?

Имајући у виду уставна овлашћења председника Републике као шефа државе који у Републици Србији представља „модераторну“ власт, а са друге стране уставна овлашћења Владе која утврђује и води политику и која је „мотор“ извршне власти, на основу тема које су биле на дневном реду овог састанка, закључујемо да је Александар Вучић започео мандат шефа државе мешајући се у уставне надлежности Владе.

Двери упозоравају актуелног шефа државе, Владу у техничком мандату, али и будућу Владу Србије, да упркос њиховој несумњивој жељи да банализују државу и уставност, Устав ипак није књижица коју могу да газе када то пожеле.

Марко З. Пушица – потпредседник Двери

БОНУС ВИДЕО

Драгомир Радошић, представних малих акционара „Ц маркета”, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори како је Вучић манипулисао мањим акционарима „Ц маркета” и како је Мишковић оставио, а Вучић присвојио, око 45 милиона евра намењних малим акционарима овог трговачког ланца (00:34:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!