Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Поводом наплате солидарног пореза породиљама

0

beba porodilje dveri

Српски покрет Двери најоштрије осуђује поступак државе којима су накнаде за породиљско боловање подвргнуте наплати солидарног пореза.

Наиме, како се наводи на порталу Бебац, „обрачуном солидарног пореза, Влада Србије је породиље не само преварила већ и поткрала. Ускратила им је накнаде за породиљско боловање, чиме их је егзистенцијално угрозила, уместо да их подржи у ситуацији када им породица постаје богатија за нови живот, а потом их је буквално и поткрала, обрачунавши им порез на кумулативно исплаћена породиљска боловања“.

Наиме, породиљама је опорезована закаснела, кумулативна исплата накнаде за породиљско боловање, односно умањена је за 10 одсто. Тако је онима којима је помоћ државе најпотребнија, породицама са новорођеним дететом, она брутално ускраћена. Тиме Влада Србије показује да на породицу не гледа као на најважнију институцију друштва.

Не само да породиљама није на време исплаћена накнада за породиљско боловање, већ се солидарни порез, једна потпуно бесмислена економска мера, ставља испред добробити породице, што је у супротности са обавезом државе да заштити породицу [1], и у супротности са Уставном одредбом о подстицању рађања. [2]

Стога се придружујемо захтеву портала Бебац да се све породиље ослободе плаћања солидарног пореза.

Српски покрет Двери сматра да се при доношењу одлука који се директно и индиректно односе на породицу и добробит свих њених чланова мора руководити принципом “најпре не нашкодити”. У пракси ће то значити, када Двери буду одлучивале, да свака одлука, мера или закон у областима социјална, економске или културне политике мора бити најпре сагледана кроз призму бенефита за породицу.

Све мере и одлуке које не буду служиле добробити свих наших породица неће бити донете, нити спроведене у дело. Српски покрет Двери то чврсто обећава свим нашим породицама.

Упутнице:

[1] Међународна декларација о људским правима, Члан 16, став 3

[2] Устав Републике Србије, Члан 63, став 2

Извор: Двери, Србин.инфо