Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Пажљиво пратимо предлоге за увођење сексуалног образовања у школе

0

Српски покрет Двери сматра да је образовање о здрављу, па самим тим и репродуктивном здрављу итекако потребно нашој омладини.

dveri-zastitimo-prirodnu-porodicu-skp-2016-po20

Најава министра просвете  Младена Шарчевића о увођењу часова сексуалног образовања није никаква новина. Пре три године у велики број средњих школа у Србији уведен је изборни предмет „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ о чему смо раније исцрпно писали, говорили и спроводили акције.

Српски покрет Двери се тада борио и изборио да се из поменутог уџбеника избаце одређена спорна поглавља и тумачења, као што је нпр. било поглавље о хомосексуалности. Ипак, вредносна неутралност према различитим стиловима живота и кључним питањима која се тичу репродуктивног здравља и одсуство позитивне афирмације здравих стилова живота су и у новом издању остала присутна, док посматрање сексуалности кроз призму породице није препознато.

Имајући искуство са наведеним уџбеником, у коме су главне референце преузете од Међународне федерације за планирано родитељство, која само у Америци представља најпрофитабилнију установу за намерне прекиде трудноће, са уделом на „тржишту“ абортуса од 32%, као и од Светске здравствене организације, која препоручује сексуално образовање почевши од четврте године живота, изражавамо озбиљну забринутост да ће се садржај будућег програма сексуалног образовања подударати са напред наведеним.

Подсећамо јавност да смо пре само две недеље у Народној скупштини организовали Регионалну конференцију Светског конгреса породица, када је усвојена Београдска декларација 2016, где смо истакли да  је наш циљ реафирмација породице као фундаменталне  јединице друштва и да је природна породица најбоља средина за морални, друштвени и емотивни развој деце. Из тих разлога породица има право на заштиту државе и друштва, па самим тим наставни планови и програми школских предмета треба да иду у том правцу.

Породична шетња, Светски конгрес породица, Београд 2016. (Фото: Двери)

Породична шетња, Светски конгрес породица, Београд 2016. (Фото: Двери)

Породична шетња, Светски конгрес породица, Београд 2016. (фото: Двери)

Српски покрет Двери сматра да је образовање о здрављу, па самим тим и репродуктивном здрављу итекако потребно нашој омладини.

У том смислу заступамо принципе да сексуално и репродуктивно образовање и васпитање треба:
да садржи информације о репродуктивним органима, зачећу, трудноћи, пренаталном животу и рођењу у позитивном смислу; о реалности ране трудноће;
да информише омладину о сексуално преносивим болестима, посебно о ХИВ/СИДИ, као и о избегавању ризичних сексуалних односа (са непознатим особама и изван емотивне везе, а не само без кондома и контрацептива);
да буде програмски оријентисано ка пружању информација о биолошким аспектима мушке и женске сексуалности; померању старосне границе за ступање у сексуалне односе и да промовише идеал секса са вољеном особом, у моногамној вези, а идеално би било у браку;
да реафирмише принципе честитости, поштења и верности у вези и браку као и да промовише брачну заједницу и породицу као природну средину у којој се и сексуални односи оплемењују и добијају виши смисао;
да подучава омладину о радости и одговорности мајчинства и очинства, значају породице и породичног живота;
да пружи информације у циљу припремања деце за здраве љубавне везе и здраве брачне заједнице, као и да пренесе знања о индивидуалним различитостима у позитивном смислу и стицању вештина за њихово превазилажење и прихватање.

Уколико будући програм сексуалног образовања буде био утемељен у наведеним принципима Српски покрет Двери ће дати своју пуну подршку.

Са друге стране, уколико се од овога одступи, уколико програм буде наставак сексуализације наше деце и полигон за пропаганду непостојећих сексуалних права и агенде радикалних сексуалних активиста, борићемо се свим силама да такав уџбеник и програм не угледају светлост дана.