Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Одузети привилеговани статус страним банкама у Србији и додатно их опорезовати

0

sablon-Dveri

СРПСКА привреда се данас налази пред фазом неконтролисаног хаоса. До те фазе је дошла јер се од 2000. у континуитету спроводи економска политика задуживања државе и распродаје њених ресурса, а без стварања нових вредности.

        Резултат је да Србија има највећу стопу незапослености у Европи, најнижу просечну плату у региону, алрмантно висок јавни дуг, лишена ресурса и убијене производње.

        Што хитније изаћи из овог зачараног круга питање je опстанка. Зато нам је неопходан  системски искорак, односно радикална промена економске политике. У том смислу, Двери као прве мере из домена јавних финансија и реконструкције банкарског сектора предлажу и траже:

        1. Хитно отпочети преговоре о отпису нелегитимних дугова и зауставити даље задуживање код зеленашких институција (ММФ, Светска банка…). Дугови од 2000. године су нелегитимни јер су направљени против интереса грађана Србије, под политичким притисцима и економским уценама запада; предвиђају енормно високе камате које ће грађани без сопственог знања деценијама враћати; позајмљена средстава су коришћена за подршку страним фирмама, отплату ранијих дугова и улагање у сектор услуга, попуну буџета и потрошњу.

        2. Хитно реконструисати банкарски систем из темеља:

        • Улога НБС мора да буде стварање финасијског амбијента у функцији привредног развоја и њених грађана, а не увозног лобија и страних банака чији се интереси данас бране одржањем прецењеног курса динара.

        • Одузети привилеговани статус страним банкама: додатно их опорезовати и законски онемогућити екстрапрофит. НБС је омогућила да банкарски кредити буду   индексирани у страној валути чиме су банке ослобођене ризика промене курса и тај ризик је у потпуности пребачен на привреду и грађане. Тако су банке остваривале енормне профите, знатно веће него у другим земљама у тзв. „транзицији“.

        • Формирати Развојну банку Србије са повољним каматним стопама за домаћу привреду, јер држава мора да буде највећи инвеститор и мотор сопственог привредног развоја.

        За хаос у јавним финансијама, привелеговани статус банака и угрожавање интереса грађана Србије најодговорнија је Јоргованка Табаковић као Гувернер НБС и зато тражимо њену неодложну смену!  

        Економски тим Двери:
 
        Срђан Ного
        мр. Иван Костић
        Александар Танасковић
        мр.Предраг Митровић
        Милан Парезановић
        Данило Тврдишић
 
        (саопштење Покрета Двери)