Прочитај ми чланак

Двери најавиле подношење кривичних пријава због загађења Западне Мораве

0

Највећа опозициона одборничка група у Скупштни Чачка Двери најавила је да ће поднети кривичне пријаве против актуелне градске власти и градоначелника Чачка Милуна Тодоровића уколико се не реши проблем загађења реке Западна Морава која протиче кроз Чачак.

„Сматрамо да је актуелна градска власт, на челу са градоначелником, највећи кривац за тренутно стање, пре свега због свог нечињења“, наводи се у саопштењу Двери.

Двери су упутиле градској управи Чачка захтев за инспекцијски надзор Западне Мораве, пред обележавња Богојављенских свечаности 19. јануара и пливања за Часни крст у Западној Морави за које је пријављен велики број учесника.

„Посебно напоминејмо да су се еколошки опасне мрље поново појавиле у реону градског купалишта на Западној Морави и да се једино хитним поступањем могу отклонти опасности од загађења“, наводи се у саопштењу Двери.

Двери подсећају да њихова одборничка група од 16. априла 2017. године упозорава на велики степен згађености Запдне Мораве и да упркос до сада поднетим захтевима нису добили ниједан записник о инспекцијској контроли те реке.

Одоборнчка група Двери истиче да се у априли ове године обратила јавности са тим проблемом,после чега је уследило затварање градског купалишта на Западној Морави, а чачански Завод за јавно здравље обавио је мерење загађености реке.

„То су све информације од јавног значаја које су јавности прослеђиване крајње селективно. Међу овлашћењима градоначелника Чачка је између осталог и контрола нивоа загађености тока Западне Мораве кроз Чачак. На овај начин пропуштањем дужног надзора доведен је и доводи се у питање живот и здравље људи, поготово оних који ће пливати 19. јануара као и узорковање значјног одумирања рибљег фонда“, наводи се у саопштењу.

Двери истичу да је градоначелник Чачка раније саопштио да је „узрочник загађења Западне Мораве чачанска Компанија Слобода“ односно „неисправност њеног уређаја за пречишћавнаје“ и да поводом тога ништа није предузето.

„Напомињемо да ћемо у случају даљег непоступања по нашим захтевима бити приморани да се обратимо наделжном тужилаштву и да инсистирамо на кривично – правним последицама непоступања по пријавама“, наводи се у саопштењу одборничке групе Двери.