Прочитај ми чланак

Двери и јавне личности траже седницу о Косову – да се изјасне СПЦ и САНУ

0

Српски покрет Двери, заједно за бројним јавним личностима, позвао је председника Скупштине Србије Владимира Орлића да хитно закаже посебну седницу парламента о садржају француско-немачког споразума пре следећег сусрета председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија 18. марта у Охриду.

У саопштењу се позива и председник Србије Александар Вучић да на тој седници образложи оно што је прихватио, као и да представи планове на примени споразума на којима је прихватио да ради даље.

„Позивамо све националне медије, а посебно телевизије са националном фреквенцијом, које су јавно добро, да хитно омогуће да се чује и друга страна међу политичарима и интелектуалцима која је против прихватања овог споразума“, додаје се у писму јавних личности и Двери.

Они траже и изјашњење Синода и Сабора Српске православне цркве о том споразуму, по коме се држава Србија „обавезала да се неће противити уласку лажне државе Косово у УНЕСКО, чиме се доводи у питање српска културна баштина на Косову и Метохији, све наше светиње и имовина СПЦ“.

„Позивамо САНУ да се огласи о овој теми о којој српски академици не смеју ћутати. Коначно, позивамо све политичке организације, удружења грађана, јавне личности и јавност у целини да се укључи у неометану јавну расправу како бисмо сви као народ и друштво заузели став по овом кључном националном и државном питању данас“, додаје се у саопштењу.

„Апсолутно је неприхватљиво да о овој теми одлучује један човек, ма ко он био“, закључује се у писму које, поред лидера Двери Бошка Обрадовића, потписује још 47 јавних личности, међу којима су Матија Бећковић, Славенко Терзић, Милош Ковић, али и лидери парламентарних странака Милош Јовановић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Војислав Михаиловић.