Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Дража Михаиловић први устаник против фашизма и нацизма у Европи!

0

Покрет Двери, као покрет који, како је саопштио, баштини антифашизам, честитао је данас Дан победе над фашизом и истакао, „да не би пало у заборав“, да је „први устаник против фашизма и нацизма у Европи“ био пуковник Југословенске војске Драгољуб Дража Михаиловић.

„Да не би пало у заборав, мора се истаћи да је Србија имала првог устаника против фашизма и нацизма у Европи, а то је био пуковник Драгољуб Дража Михаиловић, који је на јучерашњи дан, 8. маја 1941. године, пре тачно 80 година, одбио да призна капитулацију и отишао на Равну Гору како би са својим саборцима подигао устанак против окупатора“, наводи се у саопштењу Двери.

Двери су нагласиле да је „законски признато“ да је Србија током Другог светског рата имала два антифашистичка покрета – четнички и партизански, „што је деценијама после рата негирано и признаван је само партизански“.

„Србија, односно тадашња Краљевина Југославија, процентуално броју становника, у самом је светском врху по броју страдалих за време Другог светског рата, у коме је погинуло 1.700.000 људи. Данас се са посебном пажњом сећамо свих њих, који су своје животе дали под окупацијом што нацистичке Немачке и фашистичке Италије, што од злочинаца широм геноцидне творевине Независне државе Хрватске“, саопштиле су Двери.