Прочитај ми чланак

ДВЕРИ Ђорђевић потписао Пакт о мигрантима, а „руши“ Споразум српских радника у …

0

Изјава првог човека Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, почасног доктора наука Зорана Ђорђевића којом он тврди да Влада не подржава одлазак медицинских радника у Немачку, иако истовремено Национална служба за запошљавање расписује и спроводи нови конкурс за њихово запошљавање у Немачкој, је не само бесмислица, већ, истовремено, ова тврдња говори о бескрупулозности са којом ова власт води државу и протерује најобразованији и за будућност Србије најпотребнији део становништва.

У време када је СНС већ увелико била на власти, током 2013. године, Национална служба за запошљавање (НСЗ) је са Савезном службом за запошљавање СР Немачке потписала Споразум о посредовању и привременом запошљавању радника, држављана Србије у СР Немачкој. Србија на основу овог Споразума регрутује за рад у Немачкој медицинско особље и на тај начин из Србије организовано годишње одлази стотинак најстручнијих лекара, медицинских сестара и техничара.

Migranti, Foto: Youtube printscreen

Почасни доктор Зоран Ђорђевић изјављује да он чини све да млади људи не одлазе из земље, као и да он и његови сарадници „раде све против овог Споразума“ иако руководи Министарством , чија је Служба за запошљавање овај Споразум потписала.

Овом приликом, подсетићу и да је управо Зоран Ђорђевић 11. децембра 2018. године, у име Републике Србије, у Маракешу потписао Пакт УН о мигрантима, којим се Србија обавезала да прима и финансира мигранте – легалне  и илегалне, као и да Републику Србију лиши дела њене суверености у заштити српских  државних граница.  За разлику од удворичког понашања министра Ђорђевића, овај су Пакт  одбиле да потпишу не само САД, Аустралија, Швајцарска и Израел, већ и Аустрија, Италија, Чешка, Бугарска, Естонија и многе друге земље. Зато питам министра Ђорђевића: да ли сте и Пакт УН о мигрантима  као међународни споразум потписали са намером да „радите све против“ њега?

Додајмо томе и трећи тајни споразум о коме и Влада и председница Скупштине ћуте, а за који је крајем 2019. године српска јавност сазнала случајно, од бившег аустријског министра унутрашњих послова Херберта Кикла. По том билатералном уговору, такође без јавне расправе и далеко од јавности, Србија се обавезала према Аустрији да мигранти, којима у Аустрији буде одбијен  азил и који не могу да се врате у земљу порекла, буду враћени у Србију.

Никакав Споразум о запошљавању који министар Ђорђевић лицемерно критикује и ограђује се од њега не тера младе и образоване људе из земље. Тај Споразум им само олакшава да тамо оду, као што им то олакшава и безвизни режим. Младе из Србије, лекаре и медицинске сестре из Србије тера беда, безнађе и власт огрезла у корупцији која негује примитивизам и неморал.  
Декларативно залагање министра Ђорђевића и читаве власти за останак младих у земљи, а фактичко саучествовање у пражњењу Србије, угрожава здравствени систем земље, а тиме угрожава и сваку безбедност живота у Србији.

Српски покрет Двери захтева повлачење потписа и било каквог обавезивања Републике Србије на основу маракешког Пакта УН о мигрантима, као што захтева и објављивање Уговора о реадмисији миграната са Аустријом. Такође, свим уједињеним игнорантима СНС власти поручујемо да ће за злоупотребе и прекорачења овлашћења у вршењу власти веома брзо одговарати.

проф. др Тамара Миленковић Керковић
                                                                                             Потпредседник Двери