Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Да ли власт планира нови Конкордат са Ватиканом без знања српског народа

0

konkordat vatikan

Покрет Двери, настао на основу спремности на одбрану свих животних интереса Србије и њених грађана, а посебно на превенцији потенцијалног новог геноцида над српским народом, противи се новом Конкордату са Ватиканом.

Пошто је пре два дана ступио на снагу Споразум о високошколским установама, по коме ће Ватикан, одлуком Владе Србије, моћи да оснива и води сопствене високе и високошколске установе у Србији, практично да мисионари по Србији (што је предвиђао Конкордат из 1935.) Покрет Двери поставља питање: која је идеја новог Конкордата са Ватиканом који је иза леђа јавности потписао Ивица Дачић још пре више од пола године, а премијер Вучић разрадио у октобру 2014. са папским нунцијем, надбискупом Антонинијем? За сваку осуду је и Дачићев покушај да свој практично позов папи Франциску у Србију, Србима потури као позив „не папи, него председнику државе Ватикан“!

Имајмо у виду да се све ово дешава у тренутку када на власт у Хрватској долази нови председник, који се позива на Фрању Туђмана и корене независности Хрватске, чије је основе поставио Ватикан када је први признао авнојевске границе Хрватске, после чега је уследио прогон Срба у крвавим војним операцијама „Бљесак“ и „Олуја“. И, да је та иста Римокатоличка црква прогласила ратног злочинца, усташког идеолога Алојзија Степинца за свеца, иако је патријарх СПЦ Господин Иринеј прошле године у ово време у писму папи Франциску упозорио да Степинац не сме бити канонизован!

Покрет Двери, настао на основу спремности на одбрану свих животних интереса Србије и њених грађана, а посебно на превенцији потенцијалног новог геноцида над српским народом, противи се новом Конкордату са Ватиканом. Прошли Конкордат између два светска рата завршио се крвавим обрачунима на улицама Београда, а на дан када је ступио на снагу, умро је српски патријарх Варнава који се Конкордату оштро супротстављао знајући да се њиме успоставља превласт Ватикана над СПЦ. Свети Синод СПЦ је тада (1937.)екскомуницирао све посланике и чланове Владе који су гласали за Конкордат.

Позивамо све, а пре свега наше епископе и свештенство, да и данас будно чувају православну веру и наш национални идентитет, у чему ће имати пуну подршку свог народа.

Информативна служба Покрета Двери