Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Бојовићу, колики део имовине Енергопројекта припада Вучићу и Костићу?

0

Српски покрет Двери поставља питање како је могуће да надлежне институције у Републици Србији заћуте и затворе очи пред криминалним радњама и очитим кршењем законских норми у вези начина преузимања већинског власништва над предузећем коме су додељени најважнији и најкрупнији инфраструктурни радови у Републици Србији, вредни неколико милијарди евра?

Бизарни подухват преузимања већинског власништва у Енергопројекту и његовим зависним предузећима започет почетком 2017. године и поред противљења руководства компаније и других значајних акционара је завршен.

Страхујемо да ће преузимање контролног пакета акција Енергопројекта на овај и овакав начин довести до злоупотеба и заташкавања пљачке у свим великим инфраструктурним државним пословима у којима је укључен Енергопројект, пада вредности акција саме компаније, губитка поверења партнера у свету, одласка стручног и руководећег кадра из компаније, исисавања капитала компаније и њених зависних предузећа од стане нових већинских формалних и неформалних власника и до гашења јединог стратешки важног домаћег грађевинског предузећећа, чиме ће се створити реална основа да најважније ивестиције у земљи реализују искључиво стране мултинационалне компаније из области грађевинарства.

Српски покрет Двери, захтева од државе Србије да спречи уништавање Енергопројекта и директно угрожавање јавног интереса Републике Србије, суспензијом права акционара да продају акције када држава процени да то није у националном интересу.

Сви актери ове перфидне игре ће бити задовољени. Бојовић ће добити земљиште Енергопројекта на Новом Београду непроцењиве вредности, Миодраг Костић ће за „услугу“ добити на поклон више милионски вредне, атрактивне пословне зграде Енергопројекта на више локација у Београду, а Александар Вучић и СНС политичка мафија све благодати посредовања и наплате харача од свих започетих и будућих инфраструктурних државних послова у Републици Србији.

Од Комисије за хартије од вредности тражимо, позивајући се на Закон о тржишту капитала, Правилника о поступцима који се могу сматрати злоупотребом тржишта и обавезе у циљу спречавања и откривања злоупотребе тржишта да преузме све законом прописане радње и одузме право гласа над спорно стеченим акцијама „већинском власнику“, јер је манипулацијама на тржишту капитала, активностима једног или више лица која делују заједнички како би обезбедила доминантан положај над понудом или потражњом финансијског инструмента који има директно или индидректно намештање куповних или продајних цена или стварање других непоштених услова трговања, дакле, супротно закону, дошло до контролног пакета акција Енергопројекта и његових зависних предузећа уз унапред смишљени план за незаконито преузимање њихових акција.

До колико јуче, држава Србија је са 33,58% акција била највећи појединачни власник Енергопројект холдинга – једног од стратешки најважнијих предузећа у Републици Србији, које је само у првих 6 месеци 2017. године, остварило приходе од близу 160 милиона ЕУР, бруто добит од готово 7 милиона ЕУР и које је поред многобројних пословних активности у више од 20 земаља на четири континента, ангажовано на неким од највећих пројеката у Републици Србији – Београду на води, Коридору 11, Железничком коридору 10, Станици Прокоп, Топионици бакра у Бору, ревитаилизацији блока термоелектране Никола Тесла и другим.

По свему судећи, интерес у преузимању већинског власништва над овим српским гигантом, иза кога сада „формално“ стоји Добросав Бојовић и његове фирме, пронашли су многи, у овом прљавом послу удружени, домаћи тајкуни уз сверсрдну помоћ корумпираног система државе, којим у целости диригује Александар Вучић.

Питамо Александра Вучића како је могуће да, имајући у виду послове на којима је ангажован или ће бити ангажован Енергопројект, је неко успео да ”зачепи уста” пре свега државној Комисији за хартије од вредности и Управи за спречавање прања новца, као и да изда налог да Прво основно тужилаштво у Београду не покреће истрагу против Добросава Бојовића и Витомира Перића за привредни преступ и уз све то дозволи да без одлуке Владе Републике Србије, и то за време његовог премијерског мандата, Дунав осигурање понуди и прода својих 5% акција?

Са друге стране, имајући у виду да је Бојовић купио акције за 24 милиона евра из добијеног кредита АИК банке за шта су као обезбеђење кредита послужиле управо акције Енергопројекта које ће тек купити, постављамо питање гувернеру Народне банке Србије Јоргованки Табаковић – контролише ли Народна банка Србије рад АИК банке Миодрага Костића, који по ко зна који пут потенцијал банке – депозите грађана, јавних предузећа и српске привреде, некажњено злоупотребљава зарад сопствених личних интереса, богаћења и стварања сопствене империје, а том приликом, сходно накарадним законским прописима, ризик пословања индиректно и у крајњој инстанци преноси на државу Србију, привреду и њене грађане. Треба ли да вас потсетимо на разлоге гашења Агробанке, Развојне банке Војводине, Привредне банке Београд или Универзал банке и обавезе које је су пале на државу Србију?

др Предраг Митровић, потпредседник Српског покрета Двери