Прочитај ми чланак

Две нове велике афере тресу владајућу коалицију

0

Представници власти, чији је стожер Српска напредна странка, од 2012. године до данас, били су актери бројних афера од којих је већина остала без епилога. Афере „Крушик”, „Савамала”, „Хеликоптер”, „Дољевац”, „Тетка из Канаде”, као и приче о лажним дипломама министара, мање-више су отишле у колективни заборав јавности, а њихово место заузели су педофилски скандали и наводи о везама врха државе са мафијом.

Актуелни режим показао је да није имун на корупцију, крађу и кршење закона, а како је време одмицало и како је њихова моћ расла, делује да их баш ништа, ни морални, ни правни обзири не узбуђују много. Владајућа коалиција тако је временом постала до те мере оптерећена бројним аферама да би у било којој демократској земљи влада којој они дају подршку морала одавно пасти.

© Фото : Инстаграм/будућност србије

Донедавно је владало уверење да не постоји ништа што може да изненади грађане Србије, одавно навикнуте да читају вести о куруптивним аферама људи из власти. Међутим, само у првих шест месеци 2021. године показали су да је осећај апсолутне моћи и недодирљивости, који преовладава код већег дела режима, утицао и на то да су афере у које су уплетени све морбидније и опасније.

Почело је са Палмом

У априлу ове године потпредседница ССП Мариника Тепић објавила је да су на журкама првог човека Јагодине, Драгана Марковића Палме, подвођене девојчице и жене. Она је тада објавила сведочење бившег радника хотела у Кончареву, који је, како је наводио, присуствовао прославама које је приређивао Марковић.

„У том хотелу, таксијем из Београда, посредством разних ликова, су довожене девојчице. По мом слободном уверењу имале су између 15 и 18 година. Људи који су долазили са њим су били његови коалициони и пословни партнери. Знало се да после таквих журки те девојчице иду са њим или са њима. Углавном је то након напијања тих девојчица”, описао је сведок.

Посета подршке председника

Док је афера била у фокусу јавности, Драган Марковић Палма био је редован гост на телевизијама са националном покривеношћу, које је користио како би претио сведоцима и жртвама и вршио притисак на тужилаштво и суд. Сад делује да истраге и нема и да је Палма још увек далеко од оптуженичке клупе. Да све буде горе, председник Србије Александар Вучић одлучио је да својом посетом Јагодини пружи подршку Палми и тиме покаже да нико није крив док он не одлучи другачије.

Након ових информација, још неколико људи са јавне сцене је говорило о томе да су знали за журке које организовао Палма. Неки су тврдили да нису знали шта се тачно дешавало на поменутим прославама, други су истицали да због тога што су знали шта ради Палма нису ни желели да одлазе у Јагодину, а било је и оних, попут ректора Мегатренда, Миће Јовановића, који је најпре до детаља испричао шта је Палма радио, да би потом порекао све и понудио Марковићу извињење. Из поменутог периода, издваја се и прича потпредседнице Народне странке, Санде Рашковић Ивић, коју је Марковић 15 пута пута позвао само зато што је осудила овај педофилски скандал.

Неубедљива одбрана од веза са Беливуком

У међувремену, Вучић се суочио са далеко већим проблемом од случаја „Палма”. Од кад је ухапшен Вељко Беливук, вођа криминалне групе оптужене за брутална убиства, трају његови неубедљиви покушаји да се одбрани од навода да је Веља Невоља био под патронатом актуелне власти.

Истраживачки портал КРИК објавио је исказ Беливука са саслушања у тужилаштву у коме је говорио о свом наводном односу са Вучићем и другим људима из врха СНС-а, наводећи да су му председник Србије и његови сарадници тражили различите услуге. Беливук је тужиоцу испричао и да је члан СНС-а од 2011. године.

На поменуте наводе, власт, односно Вучић, остали су без правог одговора. Уместо тога, покренута је агресивна кампања против медија и неистомишљеника, коју су пратили спинови попут оних да „Вучићеви непријатељи сарађују са кољачима и убицама, јер преко њих желе да сруше власт”.

Изостали су одговори на питања ко су људи из полиције с којима је сарађивао Беливук, како је могуће да безбедоносне службе нису знале за спрегу државе и криминала, као и за чији рачун је ова криминална група нападала учеснике протеста и дисциплиновала навијаче који су скандирали против Вучића.

У овом тренутку, делује да унутар владајућег СНС-а тиња тихи сукоб Стефановића са једне и Вучића и Вулина са друге стране. Приметна је тенденција режимских гласила да се наметне теза да је Беливук сарађивао са Небојшом Стефановићем, али не и са Вучићем, међутим упадљиво је ћутање бившег министра полиције и разумне су претпоставке да има кеца у рукаву због кога га ни председник Вучић ни садашњи први полицајац Вулин отворено не нападају.

Крушик и Дољевац – афере без епилога које полако одлазе у колективни заборав

Афера Крушик” у коју је био умешан отац министра Небојше Стефановића, Бранко Стефановић, никада до краја није расветљена. Захваљујући Александару Обрадовићу, запосленог у овој фабрици, јавност је имала прилику да се упозна са детаљима како се вршила трговина оружјем и каква је била улога оца бившег министра полиције у овој афери.

Обрадовић који је имао увид у документацију рачуноводства открио је да је Крушик продао део своје производње фирмама блиским спрским властима, а међу њима и Бранка Стефановића. Према документима које је Обрадовић прикупио, неколико предузећа је користило врло повољне услове фабрике у Ваљеву. Обрадовић је због тога експресном акцијом полиције ухапшен у кругу фабрике, а по пуштању на слободу је суспендован због одавања службене тајне.

Афера „Дољевац, односно прича о погибији Станике Глигоријеви на наплатној рампи Дољевац 2019. године, такође никада до краја није расветљен. Глигоријевић је седела на задњем седишту аутомобила у које се под великом брзином залетео службени возило бившег в.д. Коридора Србије и функционера СНС, Зорана Бабића. На крају је због ове несреће осуђен Дејан Станојевић, Бабићев возач, на казну од три године и девет месеци затвора. Овај процес праћен је бројним контроверзама, а никада до краја није расветљено ко је заиста возио аутмобил који је усмртио Станику.

Томе је допринело и то што су надлежни одбили да суду и тужилаштву уступе недостајућих два минута снимка несреће. Једини ко је видео комплетан снимак удеса на Дољевцу је, према сопственој тврдњи, председник Александар Вучић. Породица, суд, тужилаштво и браниоци су, с друге стране, остали ускраћени за комплетну истину.