Прочитај ми чланак

„Два преговарача опозиције како дијалог не би био комика и козачка скупштина“

0

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је да би опозицију у дијалогу са влашћу о изборним условима уз посредовање ЕУ требало да представљају два преговарача како се разговори не би претворили у „козачку скупштину, спрдњу и комику“.

„Надам се да има шансе да опозиција наступи са јединственом платформом. Мислим да је веома добар предлог Народне странке да опозицију представљају два преговарача. У супротном, ако би свака од више од 20 странака опозиције делегирала једног или двојицу представника и још они који би били са супротне стране, ту би било педесетак људи у том вербалном галиматијасу и то јесте козачка скупштина“, рекао је Ковачевић телевизији КТВ.

„Такав начин преговора води у спрдњу и комику и власт би онда могла да каже да је имала добру намеру и да је покушала, али да се са опозицијом не може“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да су „избори или демократски или нису избори“ и да опозиција у дијалогу не сме да пристане на то да председник Србије Александар Вучић „мало или донекле поправи изборне услове“.

„Нема мало кварних или мало више кварних или мало покрадених избора. Донекле не постоји, не можете отићи кући код маме и тате и рећи: ’Мама, донекле сам трудна’. Избори су или фер и демократски или то нису избори“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да његов лични став, а не као потпредседника Народне странке, јесте да би опозиција требало да поново бојкотује изборе ако не буду створени услови за демократске изборе.

„Ако договора нема, не идемо на изборе“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да се „од режима не тражи ништа што већ није прописано законима“, а да је „проблем само што се закони не поштују“.

„Ако се Вучић никога и ничега не боји, онда нека да те пристојне изборне услове које прописује закон. Потребно је раздвојити изборе, очистити бирачки списак да милион и по мртвих душа не гласа, да се омогући гласање дијаспори електронским путем, а и да Вучић не буде носилац листа за локалне изборе, јер се тамо не гласа да он буде председник општине. Наравно да се не сме красти на изборима и мора се спречити сликање гласачких листића“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао и да је неопходно омогућити опозицији простор на телевизијама са националним фреквенцијама.

„Националне фреквенције нису власништво телевизија које су их добиле, него су их оне закупиле на одређено време и морају поштовати законе“, рекао је Ковачевић.