Прочитај ми чланак

Два Израелца стоје иза Вучићеве прљаве пропаганде: Они су специјалци за прогон…

0

Осим јаке страначке инфрастуктуре, полуга моћи, медијске сцене и чврсте партијске дисциплине, власт СНС и њеног лидера Александра Вучића не би ни приближно оволико трајала без услуга маркетиншких магова из Израела. Асаф Еисин и Тал Ханан део су Вучићеве пропагандне и медијске машинерије, који од 2008. помажу Вучићу током кампање али и свакодневних наступа. Они су задужени за све – креирање лажних афера, пласирање информација, креирање кампање за изборе и уништавање каријера политичких противника, док цена њихових услуга остаје велика мистерија.

Истраживања јавног мњења, фокус групе и маркетиншке услуге агенција које се баве политичким консултовањем, постале су незаобилазан корак да би странке победиле на изборима и задржале се на власти. Управо су услуге познатих Изреалеаца маркетиншких стручњака, Асафа Еисина и Тала Ханана, помогле да Вучић добије све изборе у претходних 10 година и да се задржи пуну деценију на власти.

Foto: Facebook Asaf Eisin

У питању су Вучићеви партнери који му помажу да пажљиво креира кампању, да се насмеје или уозбиљи када је то потребно, или како да пласира одређени садржај у јавности.

Лично Вучић је у прошлости говорио да је са Асафом пријатељ, те да без његових услуга не би остварио резултате које има.

“Еисин је мој пријатељ скоро деценију. Захваљујући његовим сугестијама, Богдановићеву предност на изборима за градоначелника Београда 2004. године свео сам са 16 на свега 0,5 одсто. Помагао ми је тада, помаже нам сада и увек ће нам помагати“, рекао је једном приликом Вучић говорећи о београдским изборима, на којима је изгубио од Ненада Богдановића из ДС за свега неколико хиљада гласова.

Вучић је говорио својевремено да је разлог његовог пораза то што је пред крај кампање одморио један дан и да је обилазао до краја општине у Београду, његов успех би био потпун.

У сваком случају иза Вучићевих изборних победа стоји потпис и печат изреалских маркетиншких стручњака.

Асаф и Тал – Израелци који гарантују успех СНС и помажу у ширењу дезинформација и пропаганде

Асаф Еисин припада школи политичког консалтинга коју је основао Тал Силберстајн – израелски политички консултант и предузетник, најпознатији западној јавности као актер афере која је потресла Аустрију 2017. године и која га је отерала у илегалу. Истовремено, у Израелу се Силберстајн суочио са оптужбама за прање новца.

Можда најбољи опис Еисина је – човек из сенке, и то дубоке. Гоогле претрага његовог имена не открива много – налази се у пар медијских извештаја о кампањи у Србији, и то махом као „Вучићев Израелац“, пар текстова црногорских, румунских, и словеначких медија, уз помоћ којих је могуће склопити Еисинов пословни профил. Председник је консалтинг агенције ЕСБР из Лондона, и сарађивао је са политичарима у Словенији, БиХ, Аустрији, Србији и Румунији.

Када је реч о Тал Ханану, његово име доводило се у везу са „афером Маурицијус“, коју су обележиле лажи да лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас има тајне рачуне на овом острву.

Како су писали новинари КРИК-а, Тал Ханан је човек који се из сенке бави намештањем избора широм света, производи лажне вести и дискредитује противнике клијената са којима ради.
Ханан се раније доводио у везу са продајом фалсификованих докумената о банковним рачунима.

Против њега је због тога вођена истрага у Швајцарској, али је поступак обустављен због недостатка доказа.

Хан је директно утицао да прошире дезинформације везане за „аферу Маурицијус“, где је пласирано преко таблоида да Драган Ђилас има тајне банковне рачуне на Маурицијусу. То је подстакла Вучићева изјава, на коју су се надовезали медији под контролом власти.

„Без Асафа и Тала не би било ни Вучића на политичкој сцени“

Стручњак за медије и комуникације Игор Авжнер тврди да без услуга Асафа и Тала, Вучић одавно не би био на политичкој сцени.

“Асаф је прво сарађивао са Борисом Тадићем, након чега је практично преузео Вучића. То је било након што је Борис Тадић изабран на изборима 2008. године. Асаф је био задужен да прекреира Вучићев имиџ од радикала ка проевропском напредњаку. Од када су почели да сарађују, а то је било понављам 2008. године, њихова сарадња није периодична и циклична, већ пермантна и константна. Без истраживања која раде, фокус група и истраживања, вербалне и невербалне комуникације, Вучић одавно не би био на политичкој сцени”, подвлачи Авжнер.

Како напомиње саговорник Нове, имајући у виду да познаје начин рада Асафа и Тала, не би искључио могућност да су управо они помогли да се зароби медијска сцена у земљи.

“Креирање информација, пласирање информација и дезинформација, али и форсирање ријалити програма који замлаћују народ, верујем да долазе управо од ових људи. Што је народ мање способан за критичко мишљење, то ће бити лакше медијски манипулисати. Народ није функционално писмен да препозна шта је лаж, а шта истина”, истиче стручњак за медије и комуникације и додаје да за ријалити програме нема у потпуности доказе, али може да се наслути.

Авжер нема дилему да су поменута маркетиншка истраживања и савети за Вучића инструмент у рукама власти, али додаје да се поставља питања да ли је инструмент и сам Вучић.

“Претпостављам да ови људи не раде бесплатно, нити мале новца, а поред тога сигурно имају и јак логистички потенцијал за довођење израелских и свих других инвеститора. То је огроман потенцијални утицај за прављење новца и са друге стране”, закључује Авжнер.