Прочитај ми чланак

Дупло већа плата: Зашто је Вулин скупљи од Стефановића

0

Министар полиције Александар Вулин са новим министарством добио је и више него дупло већу плату, тако да је сад са близу 226.000 динара месечно - убедљиво најплаћенији члан Владе Србије. За разлику од њега министар Небојша Стефановић са којим је Вулин ротирао позицију, добио је мању плату не само од колеге већ и од оне коју је раније имао. Имајући у виду да Вулин има убедљиво највећу плату у Влади па чак и од председника државе, логично се намеће питање - зашто је Вулин скупљи од свих?

Ако је судити према званично објављеним подацима о имовини и приходима које су министри Владе Србије поднели Агенцији за борбу против корупције, рад Александра Вулина највише се цени.

FOTO: Printscreen

С друге стране, то се за Небојшу Стефановића не би могло рећи. Први је уз ново министарство добио значајно повећање плате, а други значајно смањење.

Александар Вулин је, наиме, док је обављао дужност министра одбране месечно био плаћен 92.246 динара. Преласком на нову позицију и на чело Министарства унутрашњих послова, односно на старо место Небојше Стефановића добио је плату од тачно 225.841 динара. То показују званично објављени подаци на сајту Агенције за борбу против корупције, којој су државни функционери у обавези да достављају податке о имовини и приходима. Како је и зашто скочила цена рада министра полиције у односу на свог претходника, јавности није предочено.

Актуелни министар одбране Небојша Стефановић је, међутим, у овој подели карата лошије прошао.

Док се налазио на челу Министарства унутрашњих послова Стефановић је зарађивао 150.000 динара. После ротације и доласком на Вулиново старо место зарада му је мања, и износи 115.386 динара. Оно што може да га утеши је да је та плата ипак већа од оне коју је Вулин примао док је био у том министарству.

Оно што додатно чуди у новој систематизацији зарада министара у Влади Србије је чињеница да Вулин, према званично објављеним подацима Агенције, има убедљиво највећу зараду, већу и од председника државе и од премијерке. Зато се логично намеће питање, зашто је Вулин скупљи не само до Небојше Стефановића, већ од свих.

Чије су афере скупље

Истини за вољу и једног и другог министра прате бројне афере. Оне их, супротно очекиваном, нису коштале позиција. Тренутно ствари изгледају тако да је процењено да су Вулинове, ипак, биле мање…

Подсећања ради, министар Вулин је највећу мрљу у каријери добио причом о куповини стана и објашњавањем порекла новца којим га је купио. Афера која се у јавности одомаћила под називом “тетка из Канаде”, дуго је била тема медија.

КРИК је у септембру 2017. открио да Вулин не може да докаже порекло 205.000 евра којима је купио стан у Београду.

“Он је Агенцији за борбу против корупције понудио објашњење да је новац позајмио од супругине тетке из Канаде, али је Агенција проверама утврдила да ово није тачно. Овај износ није уплаћен на његов или на рачун његове супруге, нити су царини пријавили да су новац унели у земљу. Једини доказ о позајмици била је признаница на којој, међутим, није било потписа тетке Вулинове супруге”, објавио је КРИК 2017. године.

Како су даље навели он је Агенцији за борбу против корупције понудио објашњење да је новац позајмио од супругине тетке из Канаде, али је Агенција проверама утврдила да ово није тачно.

Каријеру овог министра обележила је свакако и афера прислушкивања новинара.

Наиме, тадашњи министар одбране Србије Александар Вулин коментарисао је текст у “Недељнику” који никада није објављен у том листу, нити било где друго. Редакција Недељника тада је навела да је Тањуг пренео изјаву министра Вулина, у којој је он оценио да “бивши министар одбране и председник Демократске странке Драган Шутановац увек искористи прилику да нападне Србију, када у посету треба да стигне руски министар одбране Сергеј Шојгу”. Уз изјаву Вулина, наводи се да је он то рекао “одговарајући на ауторски текст Драгана Шутановца у Недељнику у коме критикује сарадњу Србије и Русије”.

Текст није био објављен.

Није било начина да га Вулин прочита, тако да су тада комплетна опозиција и део јавности тражили смену Вулина због прислушкивања новинара.

Српски Елиот Нес

Јавност је била забављена и његовим служењем војног рока од 15 дана, али и бројним изјавама у којима хвали сваки потез председника Србије Александра Вучића.

Не треба заборавити ни његове последње помпезне објаве рата мафији.

“Рат мафији је објављен и водиће се до краја или нашег или њиховог”, изјавио је тако Вулин у новембру прошле године и додао да има част да оперативно води тај рат иако то њега и његову породицу чини метом.

У међувремену је добио још један задатак. Потврдио је да је председник Србије прислушкиван и да ће службе то до детаља истражити.

Стефановић под лупом

Са друге стране, кад је реч о односима Вучића и Небојше Стефановића, већ неко време све изгледа као да између њих постоји сукоб.

До већег раскорака између Вучића и Стефановића долази у тренутку када у јавност доспевају афера Крушик и информације да отац Небојше Стефановића, Бранко, има извесну улогу у куповини оружја. Вучић је тада био принуђен да објашњава о везама двојице Стефановића с трговином оружја. О јазу између двојице дојучерашњих блиских сарадника, који је постајао све већи, говорило је и то што се Небојша Стефановић није налазио на листи СНС на претходним изборима, а на победничко славље је дошао на самом крају, тако да га нема на фотографијама са страначким колегама.

По формирању Владе деловало је да су се страсти смириле, али је ове приче демантовао Александар Вулин оштрим резовима по кадровима које је на висока места у МУП постављао Небојша Стефановић. Смењени су готово сви начелници полицијских управа у земљи, као и њихови заменици, а затим и начелници сектора унутар МУП – УКП, СБПОК, гранична полиција… Затим је отворен случај “прислушкивања председника”, који се ако је веровати информацијама које су пуштене у јавност дешавало за време Стефановићевог мандата. с тим у вези данима уназад трају саслушања бројних бивших Стефановићевих сарадника овим поводом. Међу њима се нашла и бивша државна секретарка МУП Дијана Хркаловић.