Прочитај ми чланак

ДУМАНОВИЋ: СНС и БИА делe новац од дроге!

0

"Доласком Дијане Хркаловић у МУП из БИА, криминализовало се Министарство унутрашњих послова. Стефановић јесте причао да је она била његов избор, али то није могао да буде случај, јер је она у Министарство дошла пре Стефановића. Она је избор Александра Вучића. Док је била потпуно лојална Вучићу, радила је у Министарству, након тога је склоњена", рекао је у "Утиску недеље" Милан Думановић, бивши начелник одељења за тајно праћење, да би затим поновио оно што је рекао у интервјуу за НИН, а то је да су "СНС и БИА делили новац од дроге".

Милан Думановић, бивши полицајац и некадашњи начелник одељења за тајно праћење, 2015. године је смењен са те функције, и то због акције „Поточари“. Гостујући на телевизији Нова С причао је о догађајима у Поточарима, али и свему што се након тога дешавало.

Како је навео, увек је радио по закону, бранио је закон и Устав.

– Од самог почетка, откако постоји Министарство унутрашњих послова, полагала се заклетва. Међутим, полицајци, када се запошљавају у МУП, увек то имају испред себе да бране устав и закон. Ја сам бранио Устав и закон, не само од криминалаца ван система, него и од оних криминалаца у систему. Зато сам ја данас и бивши полицајац – рекао је Думановић и нагласио:

– Против мене и Трбовића се четири године води кривични поступак за наводно одавање службене тајне у акцији „Поточари“, и то приликом интервјуа за „Ал Џазиру“. Рекли смо истину о томе како смо послати у Поточаре, да смо нелегално послати тамо од Дијане Хркаловић, коју су сви осудили, не 2015. или 2016. године, када смо ми на све то указивали, већ 2020. године, када је њена употребна вредност код њеног шефа нестала.

А онда је подробно описао шта се дешавало у Поточарима…

– Министар Стефановић је након изласка мог интервјуа у НИН-у рекао да ја негирам да је био атентан. Ја не негирам напад, негирам да је био атентат. Ја сам очевидац, а не Небојша Стефановић. Нас су тамо послали, а ми нисмо били обучени за то. Послати смо ван сваких закона Републике Србије, као и свих споразума између Србије и БиХ. Ми смо послати са наводним задаткомо да снимимо ако се деси напад на Вучића, ми нисмо могли то да радимо, јер нисмо нили одељење кој се тиме бавило – рекао је Думановић и подвукао:

– Да цитирам тадашњег шефа обезбеђења Вучића, Димитријевића. Он је нама после сат времена пришао и питао нас је ко смо. Када му је начелник рекао да смо ми МУП Србије, он је рекао „Ко сте, бре, ви и ко вас је послао?“. Није то била коодринисана акција и ми нисмо послати законски. Ми смо 2015. и 2016. указивали надређенима и тужилаштву на то. Уместо да буде рађено по нашој пријави, ми смо после изјаве на Ал Џазири били ухапшни. Заштитиник грађана је утврдио да смо ми противправно лишени слободе, после чега смо враћени на посао. Мени је поново после тога уручен отказ, тако да сам ја бивши полицајац.

Навео је Думановић да је приликом одласка Вучића у Поточаре било подељено 200 легитимација, од чега је већина припала навијачима.

– Не знам да ли су чланови групе Вељка Беливука били тамо, али јесу навијачи неких београдских клубова, као и припадници Српске Спарте из Панчева. А да су они добили полицијске легитиимације, сазнали смо од људи у БиХ. Не знам зашто су навијачи послати тамо, то треба да се утврди тек.

Поновио је Думановић да је напада у Поточарима било, али не и атентата.

– Ја сам био близу Вучића, напад јесте постојао, тако да су појединци који су били на гробљу бацали грумење земље које се распадало у ваздуху, бачена је и једна патика. 2015. године група Беливука није постојала, јер ју је водио Александар Станковић. Не знам да ли су били задужени да исценирају, али знам да је та групе Беливука све време била у контакту са Дијаном Хркаловић – рекао је он и додао:

– Одељење за тајно праћење је одељење које је радило најтежа кривична дела која се дешавају у Србији. Не постоји криминална група коју нисмо пратили, ти оперативци који су кренули да прате ту групу су смењени од стране Дијане Хркаловић. Не постоји криминалац у Србији ког од 2009. до 2016,“није радило“ ово одељење.

Затим је истакао каква је била улога Дијане Хркаловић у МУП.

– Доласком Хркаловић из БИА, то не може да се изгуби из вида, криминализује се МУП. Она је послата са задатком, лаж је да ју је Стефановић поставио. Није могла да буде његов избор, Дијана Хркаловић је ушла пре Небојше Стефановића у Министарство. Она је избор Александра Вучића. Док је била потпуно лојална Вучићу, радила је у Министарству, након тога је склоњена. Тада је почео проблем са Хркаловић, онда се све одразило на народ, јер је букнуо њихов унутрашњи сукоб са њиховим криминалцима – рекао је Думановић и додао:

– Иза свих њених одлука до 2019. је сигурно стајао Вучић. Међутим, Хркаловић је услепал да постави неке људе који су изнад закона, они су одрађивали неке послове за Хтркаловић. Она је већ 2017. и 2018. почела са организацијом радних група, које су имале могућност „слушања“, односно мера тајног надзора. Људи попут Јандрића, Папића су могли да спроводе мере тајног надзора, а не зна се да ли су одрађене у вези са законом. Једноставно, суд мора да поптише те мере тајног надзора, убеђен сам да у доста случајева то није било тако.

Када је већ реч о БИА и сарадњи ове инситутуције са СНС, Думановић је пре неколико дана у интервјуу за НИН рекао да „новац од дроге деле управо БИА и СНС“. На питање Оље Бећковић има ли доказа за тако нешто, он је истакао:

– Када би институције у земљи функционисале, то би се доказало. Уверен сам кад дође до промене власти, да ће све то бити доказано и да ће људи који су одговорни завршити у затвору.

Думановић је након тога истакао:

– Дијана Хркаловић је учествовала на страни кавачког против шлаљарског клана, за шта докази постоје не код нас, него у страним обавештајним службама. Она је све људе ставила на страну једног клана, онда видите какве су последице.