Прочитај ми чланак

Ђукановића од пораза спасили Хрвати, Албанци и Бошњаци

0

Црна Гора је – превременим парламентарним изборима на које је изашло 69 одсто бирача – направила први корак ка постђукановићевској ери.

Упркос томе што коалиција око ДПС са странкама мањина може опет формирати владу.

Скупштина Црне Горе има 81 посланика, а највише мандата у њој- 39 – имаће досадашња владајућа коалиција у Подгорици коју чине Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократска партија (СДП) и Либерална партија (ЛП).

Ово је истовремено и реални успех и полунеуспех који најављује озбиљне и трајније промене (можда и потресе) на црногорској политичкој сцени.

Поготово што ће недавно формирани опозициони Демократски фронт  (чине га Нова српска демократија и Покрет за промјене) у парламенту имати 20, Социјалистичка народна партија девет, а новооснована Позитивна Црна Гора седам посланичких места.

Тројна коалиција ДПС, СДП и ЛП, дакле, неће моћи да сама формира владу. Мораће да тражи постизборни савез са Бошњачком странком (БС), која је добила три мандата и Хрватском грађанском иницијативом (ХГИ) и Демократском унијом Албанаца (ДУА) које су освојиле по један мандат.

 

Утисак да Црна Гора креће путем промена појачала је и околност да је коалиција Мила Ђукановића и Ранка Кривокапића изгубила власт у Никшићу.

Због свега, не изненађује што је лидер Демократског фронта Миодраг Лекић оценио да „режим нема потребну већину за формирање владе“. Па додао: „Покушаћемо да формирамо владу националног јединства у Црној Гори. Ово је почетак краја владавине ДПС и СДП“.

Лидер Социјалистичке народне партије Срђан Милић је рекао да није задовољан изборним резултатом јер је странка са 16 пала на 9 посланичких места.

Лидер Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић оценио је да је та партија постигла велики успех и да је “једини добитник на изборима”.

“Никада више у Црној Гори нећемо имати апсолутну власт оних који су владали у претходне 23 године и то је изузетно велики успех. Сам податак да је владајућа партија у претходном сазиву имала 48 мандата, а да ће сада имати само 39 велики је успех који смо обећали грађанима Црне Горе. Силазна путања ДПС, која је најављена овим изборима, апсолутно ће се наставити” – закључио је Пајовић.

Упркос оваквом стању ствари, присталице ДПС-а напуниле су салу старе зграде Владе. Један од њих је преко разгласа запевао: „И ја имам краља свога, краља Мила Рашовога“. А на улици је тридесетак присталица ДПС скандирало: „Мило, ми те волимо”.

 

(Факти)