Прочитај ми чланак

Ђукановић: Очекујем подршку Албанаца!

0

(Танјуг)

ПОДГОРИЦА – Црногорски премијер Мило Ђукановић изразио је данас уверење да се та држава налази на добром колосеку, да су већ повучени најтежи потези и да ће се подршка Влади Црне Горе повећати с протоком времена.

Djukanovic

„Влада Црне Горе је свесна какав је врућ кестен узела у руке након парламентарних избора. Не очекујемо еуфоричну подршку и нисмо спремни да повлађујемо јавности због јефтиног стицања политичких поена. Да смо то желели да радимо свакако не бисмо уводили пакет мера штедње“, казао је Ђукановић.

Он је навео да живимо у времену сложене економске и социјалне кризе, али је црногорска извршна власт посвећена превазилажењу тих проблема.

„Убеђен сам да смо на добро колосеку, иза нас су најтежи потези и мере. Убеђен сам да ће се подршка Влади Црне Горе повећавати с протоком времена“, истакао је Ђукановић.

Премијер је рекао да ће Влада Црне Горе у наредном периоду доминантно бити посвећена економском напретку државе.

„Успех ове Владе Црне Горе мериће се реализацијом развојних пројеката, односно резултатима на плану побољшања квалитета живота грађана“, навео је Ђукановић.

Он је казао да га не чуди што и даље не постоји већинска подршка грађана за чланство ЦрнеГоре у НАТО, додајући да очекује да ће та подршка расти како се буде приближавао термин пријема Црне Горе у Северноатлантску алијансу.

Ђукановић је рекао да очекује подршку албанских националних партија председничком кандидату Демократске партије социјалиста (ДПС) Филипу Вујановићу на изборима 7. априла.

„Ради се о нашим традиционалним коалиционим партнерима и очекујем њихову подршку председничком кандидату ДПС-а“, истакао је он.

Коментаришући одлуку Апелационог суда у Подгорици да укине осуђујућу пресуду Вишег суда бившим челницима будванске општине Драгану Маровићу, Рајку Куљачи, Ђорђу Пињатићу и осталим оптуженим у афери Завала, премијер је рекао да треба поштовати одлуку највише судске дистанце.

„Не треба спорити одлуке Апелационог суда, а то што се често обарају првостепене пресуде треба да буде инспиративна тема за челнике црногорског правосуђа, односно то треба да буде подстицај за наставком реформи које ће имати за циљ остварење потребног квалитета у раду судова на свим нивоима“, казао је Ђукановић.

Премијер је додао да ће влада раскинути уговор са руским партнерима у Комбинату алуминијума Подгорица, јер се код руске стране не показује потребан интерес за улагањима која ће обезбиједити дугорочну одрживост те фабрике.

„То је једини мотив, због чега желимо да нађемо бољег партнера. Тренутно га немамо, али смо спремни да држава привремено преузме КАП и припреми ту компанију за новог стратешког партнера“, рекао је Ђукановић.