Прочитај ми чланак

ДСС: Влада да обустави продају Комерцијалне банке

0

Демократска странка Србије захтева од Владе Србије, која има највеће учешће у управљачким гласовима Комерцијалне банке, да се оглуши о захтеве ММФ-а и обустави све активности на њеној продаји.

„Лицемерје и манипулативност актуелне власти осликава се у свим областима, а сасвим јасно и када је у питању процес приватизације. На речима оштри противници раније извршене приватизације спроводе исти закон, на још нејавнији начин – коруптивно, а на захтев Међународног монетарног фонда продају се профитабилне и оне компаније које би због свог стратешког значаја морале да остану у већинском држвном власништву: Галеника, Аеродром Никола Тесла Београд (концесија), ПК Београд, а сада и Комерцијална банка. Комерцијална банка је стабилна банка, заузима око 12 одсто српског банкарског тржишта и остварила је у првих шест месеци ове године добитак од 4,4 милијарде динара“, наводи ДСС у саопштењу.

Продаја Комерцијалне банке, како додају је супротна интересима државе, која би морала да има макар једну комерцијалну и једну инвестициону банку, како би могла да задржи иако веома низак, макар постојећи ниво контроле кредитне и монетарне политике, а остварује планирану развојну политику.

„Комерцијална банка треба да буде једна таква банка, а српским интересима руковођена власт би уместо продаје морала да се бави повећавањем учешћа државе у њеном власништву“, закључује се у саопштењу ДСС.