Прочитај ми чланак

ДСС: Савез са Русијом пружа Србији нове могућности

0

rusija


Према одлуци ПС ОДКБ, парламентарна делегација Србије је добила статус посматрача у овој организацији. То је 11. априла ове године у присуству председника НСРС Небојше Стефановића у Санкт Петербургу саопштио Председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Сергеј Наришкин, који је уједно и председавајући ПС ОДКБ.

Посланик у НСРС Јован Палалић, који је био учесник догађаја као део делегације Србије, коментарисао је специјално за „Парламентарне новине“:

Добијање статуса посматрача у ПС ПДКБ је за Србију један од најважнијих догађаја у последњој деценији.Претходних година политика Београда у области одбране је била усмерена, пре свега на на праћење упутстава ЕУ и повећану сарадњу са НАТО, иако се Србија позиционирала као неутрална држава.

Упркос посвећености Београда сарадњи са западним земљама, већина њих ипак не признаје територијални интегритет Србије и подржавају независност њене јужне покрајине – Косова. Ниво безбедности и војне моћи самог Београда услед тога се не повећава.

Циљ западног света је да одвоји Косово и ослаби Србију, која би потом постала чланица НАТО. Одлука Скупштине о успостављању делегације при ПС ОДКБ је нарушила тај процес. Овим је Београд добио прилику да учврсти свој војни и политички потенцијал. ОДКБ је међународна организација која поштује територијални интегритет држава, залаже се за мирно решење конфликата поштујући интересе свих страна и која признаје кључну улогу Савета безбедности УН у решавању спорова.

Поред тога, за Србију се отварају нове могућности за развој војно-техничке сарадње са земљама чланицама ове организације, а пре свега са Русијом. Веома значајна је чињеница да ОДКБ види Србију као савезника у процесу изградње система међународних односа, који ће се базирати на принципима правде и једнакости.