Прочитај ми чланак

ДСС: Санда Рашковић-Ивић против Милоша Алигрудића (Упоредни интервју)

0

sanda-milos

Кандидатима за председника Демократске странке Србији Санди Рашковић Ивић и Милошу Алигрудићу поставили смо следећа питања:

1. Како видите будућност ДСС?

2. Настављате ли Коштуничин пут?

3. Хоћете ли иницирати национални блок?

* * * * * * * * * * * * * * * *

САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ : ОКУПИЋУ ЕВРОСКЕПТИКЕ ПОД ЈЕДНУ ЗАСТАВУ

1. ДСС има будућност. Моја кампања је била кампања вере и наде. Нема места дефетизму и разочарању. Желим да обиђем сваки општински одбор, да разговарам са што више људи. Наша пробуђена вера треба да пружи наду грађанима да постоје људи који ће штитити њихове интересе у овим смутним временима.

2. КОШТУНИЦА је трасирао пут странке као евроскептичке и анти-НАТО. Војна и политичка неутралност је легитимација ДСС и легат Коштунице. Али до неутралности нећемо доћи ако је будемо чекали. Морамо да објаснимо народу како се до ње стиже.

3. СТВАРАЊЕ националног блока је данас егзистенцијално државно питање. У целој Европи политички суверенисти моћно излазе на сцену. У српској Скупштини нема заступника националне политике коју подржава половина грађана, било да је реч о евроскептицизму, односу према КиМ или Русији. Наша ДСС би имала улогу Пијемонта окупљања националних снага – појединаца, удружења и странака које су за суверену и слободну Србију и за економски патриотизам. То би био покрет евроскептика и еврокритичара који се залажу искључиво за интерес Србије, јер је у томе и интерес народа.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

МИЛОШ АЛИГРУДИЋ: НАСТАВИЋУ КОШТУНИЧИНИМ СТАЗАМА

1. ДСС је од оснивања државотворна странка заснована на идеји демократског и националног. Из тих идеја извире и идеја политичке неутралности коју данас ДСС носи. Будућност Србије је у њеној слободи да сарађује са свима без политичких и економских окова, дакле, у неутралности. Србија треба да гради односе и са Истоком и са Западом у сопственом интересу, јер само тако може да заштити своју целовитост и да економски напредује. Та политика је будућност и биће владајућа у Србији.

2. КОШТУНИЦА је велики државник и историјска личност, творац војне и политичке неутралности. То је пут којим ДСС треба да иде. На нама је да ту идеју учинимо приступачном и разумљивом што већем броју грађана све док не постане владајућа.

3. ДСС је природни лидер новог окупљања у Србији. Она мора да ојача, а онда да привуче све националне и демократске снаге за политичку неутралност која значи слободу. Морамо да будемо отворени према свим друштвеним слојевима и да се не затварамо у уске кругове који сужавају простор за деловање. Обавеза нам је да, као демократска и државотворна странка, нудимо решења за цело друштво. Тада ћемо створити широки национални савез и праву алтернативу лошој власти СНС.

(Вечерње новости)