Прочитај ми чланак

ДСС: Хапси ли МУП, на Космету, икога осим Срба?!

0

Београд – Посланици ДСС упитали су МУП, поводом недавног хапшења Славољуба Јовића, да ли ће убудуће на Косову и Метохији хапсити и друге осим Срба.

Посланици ДС су питали када ће бити формирана Канцеларија за Србе у дијаспори и региону.

Посланик ДСС Марко Јакшић упитао је МУП Србије у Скупштини да ли ће српска полиција и даље „да долази на Космет и хапси и друге, а не само Србе и да ли ће на пример ухапсити Хашима Тачија, за којим је одавно расписана потерница“.

Наводећи да је Славољуб Јовић ухапшен од стране српске полиције у кругу болнице у Косовској Митровици, а да је потом одведен у затвор у Краљево, Јакшић је навео да „долазак српске полиције и изостанак реакције косовске полиције и Еулекса јасно и гласно говори да је направљен договор између МУП-а Србије и косметско-полицијских снага у Приштини“.

Питање демократа за представнике власти било је када ће бити основана Канцеларија за Србе у региону и дијаспори и када ће бити именован директор те канцеларије.

Посланик те странке Јанко Веселиновић рекао је да је Србија једна од држава са највећим бројем својих грађана ван граница државе и да се ради о око четири милиона суграђана, који се суочавају са великим проблемима, нарочито у земљама бивше СФРЈ.

„Претходна влада је водила рачуна о томе, ова влада до сада није показала никакав слух за ту проблематику“, рекао је Веселиновић, који је председника државе Томислава Николића упитао и када ће одржати састанак са Србима у региону, на који је по закону обавезан једном у три месеца.

И питање шефа посланика СПО-ДХС С Александра Југовића било је усмерено ка МУП-у Србије, кога је упитао да ли има право да „Паркинг сервису“ даје податке о власницима возила према регистарској таблици.

„Да ли је у складу са законима да скупштине општина или градова наплаћују саобраћајне казне за непрописно паркирање? Желим обавестење од Министарства правде како је могуће да на основу члана 146 Кривичног законика о неовлашћеном прикупљању податка до сада није донета ниједна пресуда“, рекао је Југовић.

Он је додао да га не чуди што и даље, као претходних 12 година, постоји велики отпор транспарентности раду тајних служби и отварању тајних досијеа.

Маја Гојковић из Народне партије је саопштила да је добила обавештење мејлом од посалника УРС и „Заједно за Шумадију“ Славице Савељић, Николе Јовановића и Саше Миленића да од данас неће учествовати у раду парламента, јер се у Крагујевцу дешавају „алармантне ствари“ и немају никакву заштиту од Скупштине Србије.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је, пошто га је Гојковић упитала шта ће тим поводом преузети, рекао да није добио такво обавештење и да ће се потрудити да сазна разлоге за тако нешто.

Напредњак Вучета Тошковић покренуо је питање јавних набавки у појединим градовима, наводећи да се на некима од њих не дозвољава учешће домаћим произвођачима, попут јавних набавки за 180 нових аутобуса за ГСП „Београд“.

Он је додао да надлежна министарства морају да се позабаве јавнм набавкама, како би се знали токови новца и „уштедео који динар“.

Посланици ће у наставку седнице, по други пут у овом сазиву, разматрати измене Закона о Народној банци Србије.

 

(Танјуг)