Прочитај ми чланак

ДС избацује Jеремића и Петровића?

0

Посланици Душан Петровић и Вук Јеремић биће искључени из Демократске странке пошто су се супротставили одлуци Главног одбора да врате своје мандате, објавио је „Ало“. Милан Марковић, вратио је посланички мандат и сам одлучио да оде из странке. Драган Шутановац понудио је прексиноћ оставку на посланичко место у Скупштини Србије, а каква ће бити његова будућност у странци још није познато.

Како „Ало!“ сазнаје у врху ДС-а, вољом лидера странке Драгана Ђиласа, бивши министар одбране ће упркос обавезујућој одлуци ГО бити поштеђен, док је бивши министар државне управе јуче вратио посланички мандат и иступио из Демократске странке.

„На затвореном делу седнице, Шутановац и Марковић су пристали да се повинују одлуци странке да као чланови бивше владе врате посланичке мандате. Иако је без речи прихватио Марковићеву одлуку да оде из странке, Ђилас је за Шутановца рекао да ће о његовој понуди да врати мандат тек размислити. Очекује се да Шутановац као искусни партијски војник буде задржан у редовима демократа, док је Марковић већ пуштен низ воду. Уосталом, његов однос према мандату и странци види се и по томе што готово и да није крочио у Скупштину“, рекао је извор „Алоа“ из ДС-а.

За разлику од њих, Душан Петровић и Вук Јеремић отворено су рекли шта мисле о позиву страначког шефа и неће враћати мандат ни после озваничења Ђиласове иницијативе.

Петровић: Не може Ђилас против избора

„Ђилас не воли Вука, али је Јеремић свестан да је био један од најпопуларнијих министара у претходној влади, тако да није ни узео у разматрање Ђиласов предлог. Иако се у одлуци ГО не помиње ни рок до када бивши министри треба да врате мандате нити санкције уколико не послушају, сва је прилика да ће већ после празника непослушници постати бивши чланови ДС-а“, рекао је саговорник „Алоа“.

Овакву могућност најављује и Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС-а.

„Не искључујем да и искључења могу да се десе. Ипак, не очекујем од свих бивших министара који још нису послушали одлуку ДС-а да то и учине“, рекао је Стефановић, алудирајући да на Горана Богдановића, који је изузет као једини посланик са Косова и Метохије, али и Божидара Ђелића, који је поднео оставку на министарско место јер Србија није добила статус кандидата за ЕУ.

Јеремић је још уочи изборне скупштине отворено рекао да му не пада на памет да врати посланички мандат јер је на функцији председника ГС УН само годину дана.

 

(АЛО)