Прочитај ми чланак

Државну земљу поклањају напредњацима! Булатовић упао код председнника општине

0

Државна земља у општини Чока коју већ пуних пет година закупљује породица Радић, преко ноћи је мимо прописа и без објашњења отишла у руке неком другом. Потпредседник Странке слободе и правде и посланик са листе Уједињених Дејан Булатовић каже у руке људи из СНС. Због тога је данас дошло до расправе Булатовића и председнице општине Чока Стане Ђембер, која је завршена састанком са оштећеним грађанима и обећањем да ће "грешка бити исправљена". Да ли ће заиста бити тако, знаће се након састанка који је заказан за сутра у девет часова.

У разговору за Нова.рс Булатовић каже да су му се мештани општине Чока обратили за помоћ, након што су писали општинској комисији која је обавилу расподелу државне земље, председници и начелнику општине Чока, као и ресорном Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства.

„Рекли су ми да су им одузели земљу коју обрађују већ пет година и од које живе, да су њихову земљу добили људи из СНС, а да је њима понуђена парцела на којој је земљиште необрадиво. С обзиром на то да никако нису могли да дођу до председнице општине, упутио сам се с њима тамо и захтевао да разговара с људима. Били су врло бахати, али ипак смо успели да договоримо састанак и након два сата разговора председница општине је обећала да ће проблем бити решен“, каже Булатовић.

Једна од оштећених је Наташа Радић, која уразговору за наш портал објашњава шта се заправо десило.

„Реч је о државној земљи која се даје у закуп по основу сточарства. Оно што остане иде на лицитацију ратарима. Ми тих 9,5 хектара земље изнајмљујемо већ пет година и по правилнику из Службеног гласника по истеку уговора ми треба први да будемо понуђени. Међутим, то се није десило и та земља је отишла у друге руке. Оно што су нам понудили заузврат јесте једна ледина, пескара коју је тај човек раније користио. За нас неупотребљива. Писали смо одмах и комисији и председници општине и начелнику и ресорном министарству, али никакав одговор нисмо добили. Затим смо се обратили и посланику Дејану Булатовићу и једино он нам је изашао у сусрет. Морам да истакнем да је било неопходно да се одмах реагује, јер нам је дат рок од 15 дана з аодговор. Ако прихватимо, не можемо на тој земљи да исхранимо стоку, ако не прихватимо немамо ништа“, каже Радић за Нова.рс.

На инсистирање Булатовића, председница општине је примила и Радиће и још једну породицу са сличним проблемом и стигло је обећање да ће све бити исправљено.

„Председница општине је рекла да није могла да нас прими раније због састанака, али нам је на крају обећано да ће грешка бити исправљена и да ће сваком бити враћено његово. У сваком случају сутра у девет имамо још један састанак, на којем би све требало да буде решено“, рекла је Радић, не желевши да говори о томе да ли иза свега стоји политика и покушај да се члановима СНС обезбеди квалитетнија земља.

„Ми се не бавимо политиком, већ својим послом , шталом… За нас је тих 9,5 хектара све, а Ћорић обрађује на хиљаде хектара“, закључује Радић.