Прочитај ми чланак

Државни врх удара на руководство Срба са севера Косова

0

Sever Kosovaodbornici

– Уколико буде „дисциплиновања“ севера, Београд би могао најпре да „казни“ начелника Косовско-митровичког округа Раденка Недељковића, кажу извори листа Данас.

После договора председника и премијера Србије са српским функционерима које је Влада именовала јужно од Ибра о изласку на изборе 3. новембра и формирању заједничке изборне листе, у београдским медијима јуче су освануле спекулације о смени председника четири српске општине на северу КиМ због одбијања да изађу на то гласање, које организује Приштина.

Ако лидери четири општине са севера КиМ не промене одлуку о изласку на изборе, сигурно следе смене, пишу Новости.

Премијер Србије поднео извештај Кетрини Ештон

Премијер Ивица Дачић разговарао је у среду телефоном са шефицом дипломатије ЕУ Кетрин Ештон и поручио јој да су у току опсежне припреме за организовање избора на КиМ.
Он је изразио наду да ће се на наредном сусрету са Хашимом Тачијем у уторак у Бриселу, постићи договори о спорним питањима и имплементацији споразума.

Данасови извори спекулишу да би, уколико буде „дисциплиновања“ севера, Београд најпре могао да „казни“ начелника Косовско-митровачког округа, иако је Раденка Недељковића на ту дужност Влада Србије именовала на основу избора на конкурсу.

„Очигледно је да тек предстоје притисци и спиновања причом да председници општина на северу КиМ не желе да спроводе државну политику. Не знам само да ли је разлог за најављене смене председника општина и начелника округа који је у мандату то што неће да изађу на изборе које је расписала председница самопроглашене косовске државе, коју Влада Србије одбија да званично призна.

Друго је питање да ли неко жели да расформира скупштине општина на северу КиМ за шта се, према важећем закону, није стекао ниједан од три потребна услова“, каже за Данас Драгиша Миловић, председник општине Звечан.

Миловић истиче да „Срби морају да знају да ће, ако 3. новембра изађу на изборе све српске институције – општине, здравство, просвета прећи под власт Приштине“. Он подсећа и да је „уставно право сваког држављана Србије да по сопственој вољи одлучи да ли хоће или неће да гласа“.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

И поред свих апела и упозорења Београда да ће бити санкционисани ако не буду спроводили државну политику, представници Срба са севера Косова и даље не мењају став о бојкоту локалних новембарских избора.

Иако је било најава да ће ово питање бити још једном размотрено на засебним седницама скупштина четири општине – Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан – оне још нису заказане, пишу Новости.

Влада ће северу дати још неколико дана за „размишљање“, наводи овај београдски лист, а уколико одговор и даље буде негативан највероватније ће распустити органе у ове четири општине и увести привремена већа. Иако са севера поручују да би то био још један противзаконит и противуставни потез, власт је ту потпуно „покривена“ Законом о локалној самоуправи, напомињу Новости.

Овај пропис предвиђа да се привремене управе могу увести у општинама у којима је одборницима истекао мандат, уколико скупштина не одржи седницу дуже од три месеца или уколико не усвоји буџет.

У Зубином Потоку и Звечану прошлог маја су због истека мандата одборницима одржани избори, које Београд није аминовао, а скупштина у Косовској Митровици није се окупила скоро три месеца.

Бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић објашњава за Новости да су смене извесне, ако Срби не буду поштовали Бриселски споразум:

„Влада увек може да спроведе ванредни надзор у општинама и да их распусти“.

Добросав Добрић, заменик председника скупштине Општине Звечан, каже за Новости да они остају при одлуци да бојкотују изборе и тврди да би смене биле – противзаконите:

„Уколико Београд распусти општине то ће бити чисто политичка одлука, а не мера заснована за закону. Одборници четири општине неколико пута су се изјаснили о изборима и остајемо при одлуци да су они за нас неприхватљиви“.

Београд је, иначе, у претходних неколико месеци, увео привремене органе у свих 25 општина јужно од Ибра (Ђаковица, Дечани, Клина, Призрен, Урошевац, Подујево, Глоговац, Качаник, Штимље, Сува Река, Липљан, Штрпце, Обилић, Гњилане, Витина, Вучитрн, Ораховац, Исток, Косово Поље, Косовска Каменица, Србица, Гора, Приштина, Ново Брдо и Пећ).

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у понедељак да ће сви функционери који на Косову и Метохији воде политику супротну владиној бити смењени.

У уторак је објаснио да се смене српских функционера на северу Косова односе на оне које поставља Влада, а не на представнике српских општина.

Захтев УСС да се изјасни о изборима
Срби са севера поднели су захтев Уставном суду Србије да се изјасни да ли се учешћем на локалним косовским изборима које организује Приштина крши Устав Србије, што је један од закључака Привремене скупштине АП КиМ.

Драгиша Миловић је у разговору за Данас најавио да ће Срби са севера од надлежних органа Србије тражити и заштиту својих грађанских права, јер су њихови лични подаци без њиховог знања и сагласности дати институцијама независне косовске државе.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је да је Београд доставио бирачке спискове за локалне изборе на КиМ за четири српске општине на северу, док за општине јужно од Ибра већ постоје спискови које су саставиле окупаторске шиптарске институције.