Прочитај ми чланак

Државни врх о понуди Брисела: Одлука убрзо и сложно

0

(Новости)

Пет и по сати је државни врх разматрао ултимативну понуду Брисела и све последице прихватања или одбијања. Викенд пресудан. Николић, Дачић и Вучић потврдили спремност да предупреде сваку могућу нестабилност у земљи

sastanak vucic dacic nikolic
Викенд одлуке је пред Србијом! Најуже руководство државе до понедељка ће коначно да преломи – прихвата ли ултимативну понуду Брисела којом се практично гасе наше институције на северу Косова и Метохије или је одбија.

Нема више простора за нови круг преговора и за евентуално побољшање незваничног папира из ЕУ, који је премијер Србије окарактерисао као ”предлог за капитулацију”. Узимамо или остављамо!

О тој драматичној дилеми по будућност државе и Срба на КиМ у петак су више од пет и по сати разговарала три кључна човека у земљи – председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић. Актери тог састанка на Андрићевом венцу ”Новостима” су пренели да ће судбоносна одлука бити донета јединствено и врло брзо.

Према нашим информацијама, Николић, Дачић и Вучић ставили су на сто све евентуалне негативне последице и једне и друге опције. Остало је да у наредних 48 сати филигрански извагају та два сценарија и да донесу мање штетну одлуку по народ и државу.

Циљ је да се грађанима Србије без икаквог увијања предоче све могуће замке који би евентуално уследиле. Такође, државно руководство је одлучно и у томе да предупреди сваку могућу политичку нестабилност у земљи.

На, можда, и судбоносну одлуку покушавају да утичу и велике светске силе и центри моћи. Код Николића је, уочи сусрета са премијером и првим потпредседником, био и амерички амбасадор Мајкл Кирби, који је лобирао за прихватање бриселског ”споразума”. Спекулише се, чак, и да би у Београд у недељу изненада могли да допутују шеф британске дипломатије Вилијам Хејг и заменик државног секретара САД Филип Гордон, као и кључни посредник у дијалогу Кетрин Ештон. Ниједна од тих посета још није потврђена.

Пре него што је отишао у зграду Председништва, Дачић је у Немањиној 11 информисао министре о току последње напете рунде преговора у Бриселу, која је доживела потпуни фијаско. Премијер је колегама потпуно отворено пренео да дијалог више нема о чему да се води, да Приштина не попушта, да јој велике силе држе страну и да нам је преостало болно опредељивање.

Николићев саветник и члан преговарачког тима Марко Ђурић изјавио је, за ”Новости”, да ће руководство државе пажљиво одмерити шта су губици у једном, а шта у другом случају:

– Потпуно је јасно да ће у оба случаја Србија, нажалост, бити суочена са великим изазовима и губицима. У последњој понуди не помињу се никакаве додатне надлежности за српску заједницу, никакве безбедносне ни правне гаранције, не помиње се одсуство косовских снага безбедности са подручја у којима живе Срби или макар севера Косова и Метохије. То није дијалог и то није пут за решење – рекао нам је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин рекао нам је да ће Србија увек инсистирати на безбедности наших грађана у покрајини, без обзира на то да ли ће преговори бити настављени, или ће доживети крах.

– Учинићемо све што је у нашој моћи да живот учинимо могућим, али то није могуће без чврсте воље међународне заједнице.

У Бриселу још чекају да Београд и Приштина јаве да су спремни на договор и понављају да нове рунде нису у плану.

– Још очекујемо одговор обе стране, али не могу да прецизирам у којој форми – рекла је Маја Коцијанчич, портпарол Ештонове.

Са приштинске стране опет се огласио Хашим Тачи, који тврдо одбија да прихвати било који захтев Београда, а очекује ”споразум”:

– Асоцијација српских општина биће у складу са Уставом и законима Косова. Правосудни систем биће јединствен, Косово ће имати полицијски систем и ланац командовања и нелегалне структуре на северу Косова биће распуштене – рекао је Тачи на седници Владе Косова.

Кључа и на партијској сцени. Напредњаци су за понедељак заказали седницу председништва, на којој ће бити речи управо о косовско-европском ребусу.

Засад план Брисела децидно одбија само ДСС, а за његово прихватање већ су се определили СПО, ЛСВ, али посредно и владајући УРС и ЈС. И ЛДП Чедомира Јовановића очекује одлуку која ће ићи у прилог европским интеграцијама.

Члан председништва ДС Борко Стефановић позвао је власт да отворено и јасно објасни шта се од Србије тражи:

– Нико у Србији осим учесника у преговорима нема представу о томе шта се Београду нуди. Спремни смо да помогнемо уколико неко нађе за сходно да нас обавести шта је понуђено. Не знам да ли се неко игра са будућношћу земље и није спреман да изађе у јавност и пред посланике и каже о чему ми то треба да се изјаснимо и одлучимо.

У ишчекивању коначног одговора, Влада је донела одлуку о формирању привремених органа у општинама Ђаковица, Дечани, Клина, Призрен, Урошевац, Подујево, Глоговац, Качаник, Штимље и Сува Река. Они ће обављати послове из законодавне и извршне власти. Тиме је држава потврдила институционални утицај и јужно од Ибра.